Publicerad:

Ukrainska, svenska och sverigefinska flaggan utanför kommunhuset

Den 24 februari är det två år sedan som Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina. Kriget pågår fortfarande och den ukrainska ambassaden vädjar därför till Sveriges kommuner och regioner att uppmärksamma dagen för att visa stöd till det ukrainska folket.

Den ukrainska, svenska och sverigefinska flaggan hissad i flaggstänger på Södergatan i Märsta

Birgitta Pettersson, kommundirektör, säger:

Att hissa den ukrainska flaggan är en symbolhandling som vi i Sigtuna kommun väljer att ställa oss bakom. Men vi arbetar också dagligen med att de som flytt kriget ska känna att de kommit till en välkomnande och trygg plats här i Sigtuna kommun och att barnen får en bra skolgång.

Den 24 februari är det också sverigefinnarnas dag, som vi också uppmärksammar genom att flagga. Sverigefinnarna är den största av de fem erkända nationella minoriteterna i Sverige.

Sverigefinnarnas dag har firats sedan 2011 för att synliggöra den sverigefinska minoritetens historia, språk och kultur som en del av det svenska kulturarvet.

Utanför kommunhuset i Märsta har vi fem flaggstänger, där den ukrainska flaggan kommer att vaja tillsammans med svenska och sverigefinska flaggorna.