Publicerad:

"Sommarjobbande ungdomar förbättrar de äldres livskvalitet"

Även denna sommar kommer massvis av arbetsplatser över hela kommunen att få hjälp av våra duktiga gymnasieungdomar. Arash Pournemat är enhetschef på Ärlinghems äldreboende och menar att ungdomarna både förbättrar vardagen för våra äldre och bidrar med viktig kunskap.

En äldre dam i jacka och solglasögon sitter i en rullstol och ler. En ung kvinna står bakom henne och har lagt sina händer på hennes armar. Den yngre kvinnan har ansiktet vänt mot den äldre och ser ut att säga någonting.

Foto: Mostphotos

Just nu pågår ett intensivt arbete med att matcha våra gymnasieungdomar med spännande och lärorika sommarjobb. Både privata företag och kommunala verksamheter kommer att få hjälp och stöttning i sommar.

En viktig resurs

Arash Pournemat är enhetschef på Ärlinghems äldreboende. Han och kollegorna tog förra året emot flera sommarjobbare och kommer att göra samma sak i år. Han menar att ungdomarna blivit en viktig resurs, både för medarbetarna och de äldre.

När vår ordinarie personal ibland är upptagna med den fysiska omvårdnaden så kan ungdomarna ge de äldre en social samvaro. De kan sjunga tillsammans, lyssna på musik, baka och fika. Det här är precis lika viktigt för livskvaliteten.

Framtidens medarbetare

Just kommunal verksamhet är ett område som kommer att behöva mycket folk i framtiden. Arash vill uppmana fler att ta vara på ungdomarna som sommarjobbar.

Ungdomarna kan vara våra blivande medarbetare. Nu får vi en möjlighet att lära känna dem och visa hur det är att jobba inom kommunen. Och de kan känna efter ifall jobbet passar dem. Det är verkligen en vinn-vinn-situation.

Och några av ungdomarna som jobbade på Ärlinghem förra sommaren har nu sökt sig tillbaka som vikarier. Arash tycker att det känns jättekul.

De känner ju redan våra äldre, kollegorna och rutinerna. Så det är både tryggt och smidigt.

Lär sig av varandra

Är man i gymnasieåldern och jobbar inom äldreomsorgen så utvecklas man mycket. Trots att man inte direkt sköter omvårdnaden lär man sig flera viktiga saker om åldrandet: om fallrisker, ensamhet, behovet av social samvaro och att få komma ut. Det här är kunskaper som kommer att vara viktiga under resten av livet.

Och det är inte bara ungdomarna som lär sig, menar Arash. De tar även med sig kunskap som ordinarie personal kan ha nytta av.

Vi använder till exempel mer och mer digitala verktyg i vår verksamhet och de unga är ofta väldigt bra på det. Vi kan alla lära av varandra.

I sommar kommer Arash och kollegorna att välkomna nya sommarjobbare. Kanske kan de hjälpa till att färdigställa den efterlängtade hemmabion som byggs på boendet. Den kommer att ha projektor, duk och ljud- och ljusisolerande gardiner.

Här kommer våra äldre att kunna se på film, konserter och ha allsång. Vi ser verkligen fram emot sommaren!