Publicerad:

Intensivt arbete pågår med att laga potthål

Vintervädret har gjort att många vägar farit illa och mängder av så kallade potthål har uppstått. De senaste veckorna har vi arbetat för fullt med att laga de största hålen på de mest trafikerade vägarna, men mycket arbete kvarstår.

Michael Zingerman, enhetschef för teknik- och gatudrift på Sigtuna kommun, berättar:

Det ser bedrövligt ut på vissa ställen. Vi lagar mellan tio till 15 hål om dagen. Vissa hål är omkring 20 centimeter djupa. Kör en bil ner i ett sådant potthål förstörs både däck och fälgar. Vi åtgärdar skadorna på marken så fort vi hinner och prioriterar de stora hålen, så den som upptäckt stora potthål får gärna höra av sig.

Att potthål uppstår beror på att det bildats sprickor i vägen där vatten kan tränga ner. När vattnet sedan fryser till is, blir det som att marken sprängs sönder. Med ömsom blöt nederbörd som trängt ner i asfalten och ömsom minusgrader, har det blivit ovanligt stor påverkan på vägarna.

Michael Zingerman säger:

Vi lagar hålen med kall asfalt. Det är inte fullt lika hållbart som varm asfalt, men löser det mest akuta problemen. I vissa fall kommer vi kanske behöva göra om arbetet till sommaren. De mindre skadorna på vägarna, så kallade ytsläpp, har vi svårare att göra någonting åt nu eftersom den kalla asfalten inte funkar på sprickor och det är problem med att få lim att fästa ordentligt.

Har du sett några stora potthål i kommunen får du gärna göra en felanmälan. Helst via vår kostnadsfria app Felanmälan Sigtuna kommun. Det går även bra att göra det här.

Vägarbete, potthål, väg, vägskada