Publicerad:

Rekordmånga besökte Sigtuna museum under 2023

Spännande vikingasilver och duktiga guider lockade rekordmånga till Sigtuna museum under 2023. Över hundratusen nyfikna invånare och andra besökare upptäckte museets utställningar.

De senaste åren har Sigtuna museum lockat allt fler besökare. I juni 2023 invigde vi utställningen Vikingasilvret som visar två silverskatter som hittats i kommunen: Professorsskatten och Sundvedaskatten. Skatterna består av över 600 silvermynt som berättar historier om plundring, handel och farliga äventyr till havs.

Under 2023 var det nog just Vikingasilvret som lockade flest besökare, tillsammans med superbra personal och guider, säger Ted Hesselbom som är chef för Sigtuna Museum & Art.

Efter pandemins något lägre besökssiffror har trenden stadigt vänt uppåt. Under 2022 besöktes museet av 99 700 personer. Nu vid årsskiftet kunde Ted Hesselbom konstatera att rekordet var slaget.

Nu äntligen spräckte vi hundratusen, det är så roligt!

Allra mest har intresset växt bland barnfamiljer och unga vuxna. Ted Hesselbom tror att det beror på det lyckade samarbetet med skolor och förskolor i kommunen. Bland annat erbjuder museet gratis visningar och skapande för barnen och eleverna tillsammans med en kulturpedagog.

Men vissa besökare har rest betydligt längre för att besöka Sigtuna museum.

Våra värdar berättar ofta om utländska besökare som ger massor av beröm för utställningen.

Finns det något speciellt på museet du vill tipsa om 2024?

- Det får bli Vikingasilvret!

En hel hög med gamla silvermynt i närbild

Utställningen Vikingasilvret har lockat rekordmånga besökare till Sigtuna museum.