Publicerad:

När skola och näringsliv samarbetar uppstår poesi

Barn från årskurs 4 har skrivit dikter till näringsidkare längs Stora gatan. Nu finns dikterna spritsade på pepparkakshjärtan och hänger i skyltfönster. Ett fint samarbete mellan skola och näringsliv.

I höstas medverkade Centralskolans bibliotekarie Ulrika Håkansson-Kallin i Kulturnytt i P1, delar av intervjun hördes även i P4 och handlade om läsande och om den stora nationella tävlingen Den stora läsutmaningen. Marie Tegnefjord, en av våra näringsidkare i Sigtuna stad, hörde intervjun och blev eld och lågor.

Hon mailade mig och undrade om fjärdeklassarna i min skola skulle kunna tänka sig att skriva en dikt. Marie berättade det för fler näringsidkare som också ville ha dikter. På den vägen är det och i fredags var vi tittade på alla dikter, säger Ulrika Håkansson-Kallin.

Dikterna är spritsade på stora pepparkakshjärtan och kan nu ses i många butiker längs Stora gatan.

Det känns som ett så oerhört fint samarbete mellan skolan och näringsidkare och att det är elever från Märsta som har skrivit dikter till Sigtuna är ett starkt symbolvärde tycker jag. Många av våra elever firar inte jul och det blev ett bra tillfälle att tala om traditioner. Jag hade samlat olika julord från våra julböcker och vi diskuterade vilken typ av dikter som affärerna ville ha. Att få en riktig mottagare för det som eleverna skriver känns otroligt roligt, säger Ulrika Håkansson-Kallin.

Två barn visar upp pepparkakor med dikter skrivna i kristyr. 

Foto: Sigtuna kommun