Publicerad:

Kockfritids ger elever hållbar matkunskap

Under höstlovet fick elever på Norrbackaskolan en annorlunda fritidsverksamhet, de fick agera kockar och planera och laga mat åt sig och sina familjer.

Att komma i tid, att ha rätt kläder, att planera dagen och att läsa recept, det var några grunder som elever fick lära sig när det var kockfritids under höstlovet på Norrbackaskolan.

Tack vare samarbete mellan skola, fritidshem och kommunens måltidsservice fick vi till två bra och innehållsrika matlagningsdagar för våra småkockar där de fick laga både frukost och lunch, säger Engy Ülgen, kökschef på Norrbackaskolan.

Eleverna fick lära sig alla förberedande moment som att till exempel sätta deg dagen innan till bröd för nästa dag, plocka fram, laga maten och sedan plocka undan allt på ett korrekt sätt, det vill säga vad som ska in i kylen och hur det ska förpackas för att hålla sig fräscht.

Eleverna var väldigt engagerade och tyckte att det var spännande. De fascinerades över vilka stora maskiner vi använder och de tyckte att det var speciellt intressant att lära sig om hur man återanvänder mat istället för att slänga, säger Engy Ülgen.

Överbliven gröt från en dag blev till exempel smarrig smoothie och del i bakning den andra dagen. Kockfritids lät även barnen bjuda in sina föräldrar att smaka på det som de hade lagat. Något som var uppskattat av både elever och föräldrar.

För att lyckas med kockfritids tror Engy Ülgen att det är viktigt att involvera eleverna tidigt och låta dem vara med och forma dagen. Exempelvis blir det roligare att laga mat om man har fått vara med och bestämma vilka rätter som ska lagas.

Förra sportlovet arrangerades kockfritids för första gången i kommunen. Då på S:ta Gertruds skola. Nu planeras nästa kockfritids till sportlovet 2024, men vilken skola det blir är ännu inte klart.


Två barn står och skär grönsaker. Man ser ryggarna. De har likadana t-shirtar på sig där det står måltidskompis.

På kockfritids fick barnen lära sig planera måltider och laga frukost och lunch.