Publicerad:

Så här ser det politiska läget ut i kommunen

Det har varit många olika rubriker, turer och budskap i media om det politiska läget i Sigtuna kommun de senaste veckorna. Så, vad händer egentligen? Det frågar vi Mats Weibull (M), vice ordförande i kommunstyrelsen.

Olov Holst (M), har meddelat att han lämnar sitt uppdrag som kommunstyrelsens ordförande (KSO). Vad innebär det?
- I egenskap av vice ordförande i kommunstyrelsen har jag tillfälligt trätt in som hans ersättare. På kommunfullmäktige den 1 februari 2024 planeras en ny KSO att väljas. Moderaternas valberedning har påbörjat processen med att hitta en kandidat som permanent ersättare.

Vilka partier är det som styr i Sigtuna kommun nu?
- Samma fem partier (M, KD, L, C och SfS) som ingått i den tidigare kommunledningen har fortsatt att samarbeta för att i första hand få fram ett budgetförslag. Vi har precis slutfört arbetet med budgeten. För ett fortsatt samarbete krävs att ett nytt samarbetsavtal förhandlas fram då L och C tidigare gick ut med att de lämnade kommunledningen.

Budgeten ja, det är ju snart dags att besluta om kommunens ekonomiska plan för de kommande tre åren, och enligt kommunallagen måste alla kommuner ha antagit sin budget innan den sista november. Hur ser det ut för Sigtuna kommun i år?
- Som det ser ut nu kommer det att finnas fyra olika budgetförslag att rösta på i samband med kommunfullmäktige den 30 november. Vi i den tidigare kommunledningen (M, KD, L, C och SfS) har tillsammans slutfört arbetet med det budgetförslag som vi påbörjade förra månaden. Vad jag vet så kommer Socialdemokraterna att ha ett eget budgetförslag liksom Vänsterpartiet och Miljöpartiet.

Finns det någonting mer som är bra att ha koll på?
- Ja, precis som varje år väljs nya ledamöter och ersättare till alla nämnder i december.

Porträttfoto på man i grå kavaj som tittar in i kameran

Sedan Olov Holst förra veckan meddelade att han lämnar sitt uppdrag som kommunstyrelsens ordförande (KSO) har Mats Weibull (se bild) i egenskap av vice ordförande i kommunstyrelsen tillfälligt trätt in. På kommunfullmäktige den 1 februari planeras en permanent KSO att väljas. Foto: Rosie Alm