Publicerad:

Sveriges bästa högstadielärare arbetar på Steningehöjdens skola

Zahra Govani från Steningehöjdens skola är utsedd till Sveriges bästa högstadielärare på Lärargalan 2023.

Årets högstadielärare Zahra tillsammans med fem elever och artisten Theoz på Lärargalans röda matta.

Årets högstadielärare Zahra tillsammans med elever från Steningehöjdens skola och artisten Theoz på Lärargalan. Foto: Lärargalan

Cirka 45 000 nomineringar kommer årligen in till den rikstäckande tävlingen Lärargalan, som avgjordes inför ett fullsatt Cirkus i Stockholm i går kväll. Bland alla dessa nomineringar tog sig Zahra Govani på Steningehöjdens högstadieskola hela vägen och vann i kategorin Årets högstadielärare – och utsågs därmed till Sveriges bästa i sin kategori. Att Zahra är en bra lärare har vi tidigare uppmärksammat i kommunen när hon vann Sigtuna kommuns utmärkelse Årets pedagog 2022. I den motiveringen beskrivs Zahra som en person som får andra att lyssna när hon talar, och i år lyssnade hela Sverige på henne!

Zahra är en lärare som vågar ställa krav och säger att det är viktigt att ha respekt för varandra.

Jag ställer höga krav på hur de uppför sig med och mot varandra. Det är viktigt med respekt i mitt klassrum. Och respekt börjar alltid med mig. Jag visar eleverna respekt genom att tro att de kan och vill lyckas samt lyssnar på dem. Eleverna känner sig sedda och lyssnar på någon som lyssnar på dem.

Zahras egen klassresa har varit en nyckelfaktor till hennes framgång i livet och hon ger eleverna exempel ur sitt eget liv där skolan har gjort stor skillnad. Vardagen utanför klassrummet är något Zahra väver in i undervisningen och det uppskattas av eleverna.

Jag pratar ofta om vad som händer utanför skolans värld. Jag vågar prata om värdegrundsfrågor, rasism, kulturkrockar, svenska språkets betydelse, könsnormer, sociala medier, vänner, träning och hälsa, nycklar till framgång i livet, kriminalitet, privatekonomi och mycket annat.

Hon fortsätter:

Eleverna älskar när jag pratar om hur de kan tjäna pengar och få en god inkomst. Skolan blir verklig då. Plötsligt förstår de att det de faktiskt lär sig i skolan gör skillnad för deras framtid. Jag pratar gärna om viktiga frågor som berör dem på riktigt. När jag har fångat deras uppmärksamhet och intresse bakar jag in det i mitt ämne för att skapa lust till lärande och utveckling.

Zahra är en person med mycket energi och hon älskar att inspireras men också att inspirera andra.

Att vara lärare känns och är meningsfullt. Det har sina svårigheter också, men de positiva aspekterna väger upp de negativa.

På Lärargalan delas årligen pris ut i följande kategorier: Årets förskollärare, Årets fritidshem, Årets lågstadielärare, Årets mellanstadielärare, Årets högstadielärare, Årets gymnasielärare, Årets yrkeslärare, Årets ledstjärna samt priset Årets lärare.

Även Abed Aslan, yrkeslärare på Arlandagymnasiets flygteknikutbildning, var på plats på Lärargalan på Cirkus i Stockholm eftersom han utsetts till Årets lärare i Sigtuna kommun.

Läs vinnarintervjun med Zahra Govani från Lärargalan

Hur känns det?
Det känns stort. Det känns som att det är ett kvitto på att det man gör faktiskt gör skillnad – det funkar helt enkelt! Att de stora orden jag säger i klassrummet landar på rätt sätt. Jag försöker leda och inspirera genom att tänka på hur det skulle vara att vara elev i mitt klassrum, vad skulle jag ha mått bra av när jag var i ungdomens år. Vad man faktiskt behöver höra ibland, som inte bara har med ämneskunskaperna att göra, utan även fokusera på soft science och det relationella är viktigt. Jag tror att när man når eleven och hittar gemensamma beröringspunkter har man mycket större förmåga att förmedla faktakunskaper. Det är först när du kan slappna av och vara dig själv som du kan öppna upp dig för nya kunskaper.

Varför tror du eleverna uppskattar dig som lärare?
Jag tror att jag har bra energi, engagemang och jag bryr mig om eleverna. Jag vill att de ska lyckas och, framförallt, tror att alla kan lyckas! Man behöver inte alltid lyckas i samma områden, det brukar jag vara tydlig med – att du inte behöver vara bäst på matte, du behöver inte vara bäst på engelska men du har många styrkor. Försök att förfina och slipa dem, så du får bästa möjlighet att skina starkast i just de ämnen och områden som du är bäst på. När de börjar tänka och tro på sig själva, miracles happen!

Har du något du vill hälsa till landets lärare?
Engagemang och entusiasm smittar av sig enormt och eleverna plockar upp det som små svampar! Om de märker att du verkligen bryr dig om dem och ditt ämne, då kommer de verkligen prestera. Det kan vara E till A, men du kommer fånga hela det spannet.

Varför är din lärare så bra?
Hur hon använder sina lektioner, det är helt annorlunda än andra lärare. Hon lär verkligen känna oss, våra styrkor, våra svagheter och vad vi kan göra bättre. Hon har ett gott hjärta och vill det bästa för alla. I 9an är det lätt att tappa motivation och sluta tro på att man kan uppnå sina mål, men Zahra kämpar och förklarar hur vi alla kan lyckas.

(Från lärargalan.se)

Fem personer står scenen med Zahra i klänning i mitten.

Zahra Govani tar emot pris på Lärargalan. Till vänster syns prisutdelaren Theoz. Foto: Lärargalan