Publicerad:

”Vi mäter matsvinn varje dag”

Den 29 september är det Internationella matsvinnsdagen. Varje år slänger vi i Sverige enorma mängder med mat. Att får ner den siffran är viktigt av flera skäl, bland annat miljömässigt och ekonomiskt.

Kvinna står i en matsal bredvid en plansch med en grön tecknad figur

Camilla Lindström (områdeschef, måltidsservice, Sigtuna kommun), här tillsammans med Sigge, vår hållbarhetsmaskot och allas vår matkompis.

Matsvinn är något som vi arbetar med konstant, och varje år har vi hittills minskat mängden slängd mat. Matsvinn mäts på tre sätt, kökssvinn, serveringssvinn och tallrikssvinn.

Kökssvinn är det som uppstår vid tillagning, som till exempel skal från potatis eller morötter. Serveringssvinn är det som du inte kan spara som stått framme, exempelvis det som inte går åt i salladsbufféerna.

Dessa två typer av matsvinn hanterar vi inom måltidsservice på genom bra planering och hantering och vi mäter matsvinnet varje dag. Utmaningen är istället tallrikssvinnet, det som slängs från tallriken. Den typen av svinn kommer vi att fokusera extra mycket på under hösten, säger Camilla Lindström, områdeschef, måltidsservice, Sigtuna kommun.

Satsningen på minskat tallrikssvinn görs tillsammans med skolor och förskolor.

Dels kommer det tas upp i undervisningen, men vi kommer också att ställa fram smakskedar så att gästerna enkelt kan smaka på maten innan de bestämmer hur mycket de ska ta. Vi kommer också uppmuntra dem att ta mindre portioner för att sedan gå och ta mer om de fortfarande är hungriga. Vi har också en våg vid sopkärlen på de allra flesta av våra restauranger som visar hur mycket mat gästen slänger, säger Camilla Lindström.

Sigtuna kommun serverar varje dag omkring 10 000 portioner mat till barn i förskolan, eleverna i skolan och till våra särskilda boenden. Som en åtgärd för att minska matsvinnet har FN startat Internationella matsvinnsdagen.

Tips till dig som privatperson hur du kan minska ditt matsvinn

Livsmedelsverket - så minskar du ditt matsvinn Länk till annan webbplats.

Siffror över matsvinn i Sigtuna kommun

2020 - svinnvolym 50005 kg

2021 - svinnvolym 46641 Kg

2022 - svinnvolym 46453 Kg