Publicerad:

Elever möter framtida yrken

Våga drömma stort, planera långsiktigt och ha förståelse för att det kan ta tid att nå målet, det var ett av medskicken årskurs nio fick på Framtidskoll, en temadag som Ung företagsamhet och Sigtuna kommun bjöd in till.

Liv Widell och Zoeylee Dahlström går i 9A på Steningehöjdens skola. De tyckte att dagen var nyttig och lärorik, men också att den satte igång nya tankar kring framtiden.

Det var roligt, verkligen! En ny upplevelse där jag fått introducerats till det jag inte lärt mig i skolan som till exempel entreprenörskap och företagsamhet, vilket jag intresseras av, säger Liv Widell.

Tidigare tyckte jag att det var krångligt med vilken linje jag skulle välja. Jag var ofta oroad över det. Nu, efter dagens föreläsning, känner jag mig mer säker. Det känns tryggt i att veta att andra människor vill hjälpa till inför gymnasievalet.

Liv Widell brinner mycket för att andra ska kunna utvecklas till sin fulla potential men vet samtidigt inte riktigt vad hon vill bli.

Jag känner att jag har förmågan att tala inför människor. Dessutom är ledarskap någonting jag tycker är viktigt. Samtidigt bryr jag mig mycket om mina betyg och att jag ska lyckas komma långt i livet. Jag vet inte än vad jag vill arbeta med i framtiden, men jag känner att jag vill använda mina egenskaper för att ta mig framåt i livet. Tack för den här dagen!

Zoeylee Dahlström håller med och säger:

Dagen var lärorik och intressant. De pratade om gymnasieval, framtiden och ekonomi vilket är viktigt att veta.

Zoeylee säger att hon fick med sig goda ekonomitips som att spara pengar direkt när lönen kommer, att undvika att göra onödiga köp och att det är viktigt att kolla på effektiv ränta när man lånar pengar.

Liksom Liv vet hon inte inom vilket yrke hon vill arbeta.

Jag brukar ofta reflektera över mina egenskaper och vad jag gillar att göra och fundera över vad jag skulle kunna bli. Men jag vill jobba med något som jag älskar och att vara kreativ, men även något som jag tjänar mycket pengar på. Just nu har jag mål inom den sporten jag utövar, som är konståkning. Min dröm är att kunna många olika tricks och att vinna många tävlingar.

Under dagen fick eleverna även träffa lokala förebilder från olika yrkesroller som delade med sig av sina erfarenheter. Andie Lahdo grundade ABS Wheels Sweden, som även har fått pris som årets företagare i kommunen.

Företaget finns tack vare mitt stora intresse för bilar, meka och lösa problem. Nu får jag jobba med det jag älskar att göra. Jag hoppas att jag idag har kunnat inspirera någon elev att tro på sin dröm och se vad ens intresse kan ledan en till.

Andie växte upp i Märsta och gick på Arlandagymnasiet och dagen för Framtidskoll hölls just på Arlandagymnasiet, cirkeln är sluten.

Så här säger Helena Ericsson, rektor på Steningehöjdens skola om dagen:

Jag tycker verkligen att det var fantastiskt för våra elever att få möta detta inför sitt gymnasieval. Få inspiration och se möjligheter!

Ung företagsamhet valde ut Sigtuna kommun som en av få i stockholmsregionen som de besöker. Med seminarier, samtal och föreläsningar om utbildning, jobb, entreprenörskap och privatekonomi är målet att ungdomar ska våga tro på sig själva och sin framtid.

Läs också artikeln Framtidstro på schemat för alla nior Länk till annan webbplats..


Två blonda flickor som går i högstadiet står bredvid varandra. Den ena har vit t-shirt, den andra ett svart linne. De ler in i kameran. Gröna träd i bakgrunden.

Liv Widell och Zoeylee Dahlström som går i årskurs nio på Steningehöjdens skola tyckte att temadagen Framtidskoll med Ung företagsamhet var nyttig och lärorik, men också att den satte igång nya tankar kring framtiden. Foto: Sigtuna kommun.