Publicerad:

Elever fick smakprov på forskarvärlden

Shower, tävlingar och möten med forskare på SciFest i Uppsala ska göra årskurs nio nyfikna på forskning och vetenskap. Det verkar ha lyckats bra. I allafall enligt de elever från Centralskolan i Märsta som deltog.

Under vetenskapsfestivalen SciFest i Uppsala den 21-22 september fick skolelever från hela landet inblick i vad det forskas på idag och varför.

Centralskolans bibliotekarie Ulrika Håkansson Kallin var den som, tillsammans med NO-lärarna David Sjögren och Daniel Uddenberg, tagit initivativ till att ta med sig en klass till SciFest.

Hon säger:

SciFestivalen är ett utmärkt sätt att möta forskning riktigt och se vad det handlar om. Här får eleverna både upp ögonen för högre studier och olika typer av arbeten och forskningsprojekt. Det är lätt att tro att forskning enbart är i labbmiljö, men det är så mycket mer.

Så här sa några av Centralskolans elever efteråt:

Roligt att göra något annat, jag lärde mig mer än på en vanlig No-lektion."

Bra erfarenhet inför framtiden."

Eleverna fick bland annat presentera en av forskarna, Muataz Lafta, som föreläste på SciFest och de fick också chansen att prata och ställa frågor till forskarn. Muataz Lafta är 23 år och forskar om hjärnans belöningssystem. Han har blivit vald till årets student vid Uppsala universitet där han även har hunnit med att grunda två studentföreningar.

Fler spontana reaktioner från Centralskolans elever:

Det var faktiskt skoj att stå på scen och inte så läskigt."

Väldigt kul!"

Kanske föds en blivande nobelpristagare.

Tvådelad bild, där ena halvan visar hur elever går in i genom en dörr. Den andra en klunga elever pratar med varandra.

Eleverna Nisha, Kristiyana, Albiona och Kashfia i årskurs 9 på Centralskolan får en pratstund med forskaren Muataz Lafata. Foto: Sigtuna kommun