Publicerad:

Landshövding Anna Kinberg Batra på besök i kommunen

"Arlanda och området runt omkring är viktigt för såväl tillväxt som säkerhet och hållbarhet – för regionen och för hela riket." Det slog Stockholms läns landshövding Anna Kinberg Batra fast efter att ha varit på besök i kommunen under torsdagen 21 september.

Under mötet, som hölls på Scandinavian XPO i Arlandastad, berättade Olov Holst, kommunstyrelsens ordförande, om vår kommun. Om hur många arbetstillfällen vi bidrar med, framför allt genom att vara värdkommun för Sveriges största flygplats. Om hur mycket och snabbt vi växt. Om det stora antal bostäder vi byggt och alla etableringar av företag. Om vilka möjligheter det ger att vi ligger mitt emellan Stockholm och Uppsala. Om vilka fördelar det är att arrangera möten av alla de slag så nära Arlanda. Om planerna för framtiden och utvecklingen av flygplatsstaden. Men också om det som bekymrar och bromsar tillväxten, nämligen den otillräckliga infrastrukturen och kollektivtrafiken till och från Märsta och Arlanda.

Landshövdingen lyssnade och kom med frågor, inspel och konstruktiva förslag på vägar framåt.
Birgitta Pettersson, kommundirektör, säger:

Jag tycker att det var mycket postivt att landshövdingen, precis som vi, pratade om totalförsvarsperspektivet och att vi behöver bättre redundans runt Arlanda även av den anledningen. Som hon sa: vi kan inte vara beroende av bara ett blodkärl till vår enda internationella flygplats. Varken vad gäller tågtrafik eller biltrafik.

Så här sammanfattar Olov Holst landshövdingens besök:

Vi har gjort mycket och är beredda att göra mycket men vi klarar inte de här stora utmaningarna med bristande infrastruktur och kollektivtrafik på egen hand. Detta visade landshövdingen att hon såg och förstod, och hon kom med konstruktiva förslag på lösningar. Det kändes som ett bra möte.

Från kommunen deltog, förutom Olov Holst och Birgitta Pettersson, även Peter Andersson, samhällsbyggnadschef och Annika Bröms, näringslivschef.

Anna Kinberg Batra fick en gåva av kommunen, en glasreplika av den lilla Sigtunavikingen som hittades i kvarteret Trädgårdsmästaren i Sigtuna stad 1937. Originalvikingen är gjord av älghorn och tros vara från 1000- eller 1100-talet.

En kvinna som är Anna Kinberg Batra ler glatt och håller i en liten glasfigur. Bredvid står en glad man, Olov Holst.

Stockholms läns landshövding Anna Kinberg Batra blev glad för den lilla glasvikingen hon fick från Sigtuna kommun genom Olov Holst (M), kommunstyrelsens ordförande. Foto: Sigtuna kommun

Personer runt ett konferensbord lyssnar på Olov Holst på Scandinavian XPO.

Olov Holst berättar om Sigtuna kommuns fördelar och möjligheter, men också om de stora utmaningar vi har med bristande infrastruktur och kollektivtrafik som vi behöver hjälpas åt att lösa. Foto: Sigtuna kommun

Sju personer står bredvid varandra

Med på mötet, från vänster till höger, var vår samhällsbyggnadschef Peter Andersson, länsöverdirektör Åsa Ryding, kommundirektör Birgitta Pettersson, kommunstyrelsens ordförande Olov Holst, landshövding Anna Kinberg Batra, Länsstyrelsens miljödirektör Johanna Lind och näringslivschef Annika Bröms. Foto: Sigtuna kommun