Publicerad:

Afrikansk svinpest

Det pågår ett utbrott av afrikansk svinpest i Sverige. Det kan leda till omfattande konsekvenser för bland annat grisnäring, friluftsliv, jakt och skogsbruk. Än så länge finns inga konstaterade fall i Sigtuna kommun, men eftersom vildsvinsstammen är stor i regionen bör alla agera med försiktighet och vaksamhet för att förhindra smittspridning.

Sjukdomen afrikansk svinpest är ett stort hot mot tamgrisar och vildsvin - men ofarlig för människor. Vi människor behöver dock hjälpa till att skydda våra grisar och vildsvin genom att förhindra att sjukdomen sprids till Sverige.

Så kan du hjälpa till att förhindra spridning

Vi uppmanar alla att vara extra försiktiga och ansvarsfulla när det gäller hantering av matavfall.

  • Ta med ditt matavfall från utflykter i naturen eller från rastplatser utmed vägarna.
  • Tänk på att plocka frukten från dina fruktträd, ta bort fallfrukt och fågelfrön från marken – detta lockar till sig vildsvinen.
  • Släng fallfrukt och trädgårdsavfall i kärl avsedda för trädgårdsavfall eller lämna in till återvinningscentralen. Fallfrukt och trädgårdsavfall som läggs ut i skogen lockar till sig vildsvin.
  • Använder du en kompost ska den vara ”inbrottssäker” så att vildsvinen inte kan hitta något att äta.
  • Det är förbjudet att mata grisar med matrester.
  • Om du upptäcker bristfällig avfallshantering, vänligen kontakta Sigtuna Vatten & Renhållning via telefon 08-591 260 00 eller e-post kontaktcenter@sigtuna.se.
  • Om du hittar ett sjukt eller dött vildsvin – var vänlig anmäl det till Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, via telefon 018-67 40 00 eller via deras webbsida www.sva.se Länk till annan webbplats..

För mer information och uppdateringar om ämnet, rekommenderar vi att besöka följande webbplatser:

Illustration på ett vildsvin som närmar sig en macka med prickigkorv på. I bakgrunden syns två campare gå iväg. Text: Tillsammans stoppar vi svinpesten. Kasta inte dina matrester i naturen.

Foto: JOHAN11/Mostphotos