Publicerad:

Tillfällig flaggdag när kungen firar 50 år på tronen

Fredagen den 15 september flaggar vi med den svenska flaggan i kommunen då regeringen har fattat beslut om en tillfällig flaggdag. Anledningen till det är att kung Carl XVI Gustaf har varit Sveriges statschef i 50 år. Under de åren har han besökt Sigtuna kommun många gånger och bland annat bidragit till en arkeologisk undersökning.

Kungen och drottning Silvia tittar på ett stort ark mitt i en utgrävning i Sigtuna stad.

Kungen och drottning Silvia i Sigtuna stad år 1988. Foto: Elisabet Claesson/Sigtuna museums samlingar

Regeringen har fattat det ovanliga beslutet om en tillfällig allmän flaggdag idag fredagen den 15 september 2023. Detta för att högtidlighålla att Konungen Carl XVI Gustaf har varit Sveriges statschef i 50 år.

Kungen tog studenten i Sigtuna

Under kungens 50 år som statschef har han varit på besök i vår kommun många gånger. Bland annat år 1988 vid en stor utgrävning av kvarteret Trädgårdsmästaren i Sigtuna stad där det nuvarande Systembolaget ligger. Utgrävningen var privat finansierad och kungen var högste beskyddare för den insamlingskommitté som bildades för att utgrävningen skulle kunna bli av. Utan insamlingen hade det nya kvarteret byggts på marken på en gjuten betongplatta utan någon föregående arkeologisk undersökning.

Det var också i vår kommun som kungen tog studenten år 1966 efter flera års studier på Sigtunaskolan Humanistiska Läroverket (SSHL).

Jubileumsfirandet

Konungens 50 år på tronen uppmärksammas på olika håll i landet både idag och på lördag den 16 september. Du hittar programmet för jubileumsfirandet på kungahusets webbplats.

Program för konungens jubileumsdagar på kungahuset.se Länk till annan webbplats.

Kungen på terrassen på Rosersbergs slotts baksida.

Kungen på besök vid Rosersbergs slott år 2008 under orienteringstävlingen Tiomila. Foto: Sigtuna kommun