Publicerad:

Framtidstro på schemat för alla nior

Nu ska alla nior i Sigtuna kommun få lära sig om framtidens yrken. Den 27 september kommer bland annat en kock, en trafikassistent och en entreprenör att berätta om sina jobb och inspirera de som kliver in på arbetsmarknaden om tio år. Målet att ungdomar ska våga tro på sig själva och sin framtid.

Vilka fördomar och förväntningar finns det egentligen kring vem som väljer vilket yrke? Detta bland mycket annat får kommunens alla 550 nior diskutera under temadagen Framtidskoll som Ung företagsamhet och Sigtuna kommun bjuder in till. Lokala förebilder från olika yrkesroller kommer att dela med sig av sina erfarenheter.

Ung företagsamhet har valt ut Sigtuna kommun som en av få i stockholmsregionen som de besöker. Med seminarier, samtal och föreläsningar om utbildning, jobb, entreprenörskap och privatekonomi är målet att ungdomar ska våga tro på sig själva och sin framtid.

Annika Bröms, näringslivschef i Sigtuna kommun, säger:

Det här är en fantastisk möjlighet som niorna i vår kommun får, att Ung Företagsamhet valt ut oss som en av fem kommuner att få en sådan här inspirationsdag. Tänk om någon, just tack vare seminariet, blir nyfiken på ett yrke och väljer att studera vidare för att nå sitt mål! Samarbete mellan näringsliv och våra unga i kommunen är viktigt för alla. Vi vill ju att Sigtuna kommun ska vara den främsta kommunen att leva, verka och bo i och det startar med våra unga.

Carola Sjödin, tillförordnad rektor Ekillaskolan, instämmer:

Vi välkomnar mer samarbete mellan skolor och näringslivet. Vi förbereder ju våra elever för framtiden, och det här är ett utmärkt tillfälle för våra nior att få inblick i och kunskap om olika yrken. De ska snart göra sina gymnasieval dessutom, så förhoppningsvis ger den här dagen inspiration inför det också.

Fem ungdomar går i en korridor. De har varsitt anteckningsblock i handen och ser förväntansfulla ut.

550 elever i nian, samtliga skolor i kommunen har bjudits in, kommer förhoppningsvis att få inspiration och ny kunskap kring framtida yrkesval. Foto: Johnér