Publicerad:

Vattenförbrukningen är hög - Norrvatten uppmanar alla att spara på kranvattnet

Det går åt mycket vatten i norra Storstockholm just nu. Norrvatten som producerar dricksvatten till 14 kommuner i norra Storstockholm går nu ut med en uppmaning till privatpersoner och verksamheter om att spara på kranvattnet. Det är viktigt för att vattenverket ska hinna med att producera vatten, så att det räcker till alla.

Det kommunala dricksvattnet är en av samhällets allra viktigaste resurser och är främst till för matlagning, dryck och hygien. Under varma och torra dagar används väldigt mycket dricksvatten för bevattning samt till att fylla pooler. Varma dagar kan vattenförbrukningen öka med över 30 procent. Under värmeböljan 2018 var det nära att vattnet inte räckte till och vi vill undvika att hamna i ett liknade läge i år.

Så här kan du hjälpa till att spara vatten:

  • Använd inte vattenslang och vattenspridare. Vattna hellre med vattenkanna och vattna tidig morgon eller sen kväll så att vattnet inte avdunstar.
  • Undvik vattenkrävande aktiviteter som att fylla pooler, högtrycksspolning och att tvätta bilen.
  • Duscha istället för att bada.
  • Ta korta duschar istället för långa. Stäng av vattnet i duschen när du tvålar in dig.
  • Stäng av vattnet när du borstar tänderna.
  • Kör fulla disk- och tvättmaskiner.
  • Ställ en fylld tillbringare i kylen så slipper du låta kranen rinna för att vattnet ska bli kallt.
  • Laga droppande kranar och läckande toalettstolar.

Vattensmarta trädgårdstips:

  • Om något i trädgården behöver vattnas: vattna med vattenkanna tidig morgon, på kvällen eller nattetid och undvik att vattna när det är som varmast så att vattnet inte avdunstar.
  • Spara regnvattnet från stuprör i en tunna och använd det för vattning.
  • Placera krukor med känsliga växter på skuggiga platser under soliga dagar.
  • Låt gräsmattan vara. Den återhämtar sig efter långvarig torka.
  • Lägg inte nya gräsmattor och plantera inte nya häckar under våren och sommaren. Gör det hellre på hösten, det vill säga i september och framåt.

Bra att veta

  • En vattenspridare gör av med 150 liter vatten på 20 minuter.
  • För varje minut som kranen står och rinner går det åt 6 liter vatten.
  • Ett fyllt badkar motsvarar 150 liter vatten. En dusch på 3 minuter motsvarar 36 liter.
  • Det går åt cirka 50 liter vatten för en maskin tvätt.
  • Om en familj på fyra personer stänger av kranen medan de borstar sina tänder sparar de tillsammans 100 liter vatten på en dag.

Vanliga frågor och svar

Varifrån kommer mitt vatten?

Dricksvattnet i Sigtuna kommun kommer från Norrvatten. Norrvatten producerar dricksvatten till 14 kommuner i norra Storstockholm. Vattnet tas från Mälaren och renas på Görvälnverket i Järfälla innan det pumpas ut i ledningsnätet.

Varför behöver vi spara på vattnet?

Det ihållande varma vädret har gjort att vattenverket får jobba för fullt och ligger nära maxkapaciteten. Dricksvatten är ett vårt viktigaste livsmedel och är främst till för mat, dryck och hygien. Genom att spara vatten hjälper du till att säkerställa att vattnet räcker till mat, dryck och hygien på sjukhus, förskolor, äldreboenden, och till vardagslivet hemma.

Vilka berörs?

Uppmaningen att minska vattenförbrukningen gäller privatpersoner och verksamheter som är anslutna till kommunalt vatten i: Danderyd, Järfälla, Knivsta, Norrtälje, Sigtuna, Sollentuna, Solna, Sundbyberg, Täby, Upplands-Bro, Upplands Väsby, Vallentuna, Vaxholm och Österåker.

Räcker inte vattnet i Mälaren?

Jo, det finns massor med vatten i Mälaren. Men om många människor vill använda mycket vatten samtidigt, vilket är vanligt varma vår- och sommardagar, kan det hända att vattenverket inte hinner producera så mycket dricksvatten som efterfrågas. Det handlar om vad vattenverket är byggt för att klara av. Det kommunala dricksvattnet är främst till för mat, dryck och hygien.

Hur länge ska jag spara på vattnet? Är detta en tillfällig fråga?

Det är alltid bra att vara sparsam med vatten. Klimatfrågan gör att vi behöver ställa om och använda vatten mer hållbart. Det går åt energi och kemikalier för att rena och producera dricksvatten. Därför är det av hållbarhetsskäl alltid viktigt att undvika onödig vattenförbrukning. Varma vår- och sommardagar är det extra viktigt att tänka på.

Varför kan inte Norrvatten producera mer vatten när behovet finns?

I Mälaren finns det gott om råvatten, men vattenverket kan bara rena och producera en viss mängd dricksvatten. Det är främst varma dagar i maj och juni som vattenverket hamnar nära sin maxkapacitet, alltså några få dagar eller veckor per år. Klimatfrågan gör att vi behöver ställa om och använda vatten mer hållbart. Det skulle inte heller vara ekonomiskt försvarbart att dimensionera vattenverk för att kunna tillhandahålla enorma mängder vatten under årets varmaste dagar. Det skulle innebära stora investeringar som bara används under en liten del av året och under resterande del står oanvända, men ändå kostar pengar.

Norrvatten planerar för en större utbyggnad av vattenverkets kapacitet. Det handlar om att kunna producera mer vatten när våra kommuner växer. Att göra en större utbyggnad av kapaciteten tar flera år. När kapaciteten är utbyggd kommer vattenverket ha bättre marginaler varma dagar, men även med utbyggd kapacitet behöver vi tänka på att använda vårt dricksvatten på ett klokt sätt och inte exempelvis vattna mitt på dagen när en stor del av vattnet avdunstar.

Vad innebär kapacitetsbrist?

Det innebär att vattenverken inte hinner producera lika mycket vatten som efterfrågas.

Kan vattnet ta slut?

I dagsläget finns det ingen risk att dricksvattnet ska ta slut, men om vattenverket under en tid inte hinner producera lika mycket vatten som förbrukas finns det risk att en del hushåll och verksamheter drabbas av sämre tryck i ledningarna och i värsta fall uteblivet vatten. Om det till exempel skulle inträffa en större läcka är det också viktigt att det finns marginaler.