Publicerad:

Uppmärksammad konstnär på ValstaKonst i sommar

Leif Engström har knappt passerat 30 år men är redan ett av den svenska konstscenens stora namn. Nu visar han upp förortens brutalistiska landskap i kombination med växtlighet och stark färgsättning i sin hittills största utställning på ValstaKonst.

Två personer lyfter en tavla med en målning av ett flerbostadshus och mycket grönska.

När Leif Engströms konst tar plats på ValstaKonst uppstår ett unikt möte mellan Engströms intresse för folkhemsarkitektur och den tidigare Valsta simhall som ingick i folkhemmets tanke som en slags välfärd tillgänglig för alla. Foto: Sigtuna kommun

Leif Engström föddes i Värmland 1992 och har under kort tid snabbt seglat upp som ett av den svenska konstscenens stora namn. I Engströms konstnärskap möts vi av motiv där förortens brutalistiska landskap hamnar i ett melankoliskt möte tillsammans med växtlighet och stark färgsättning. Han har själv ett stort intresse för folkhemsarkitektur.

Just i den kontexten blir Valsta simhall ett unikt möte med Engströms konst, då byggnaden och dess tidigare verksamhet ingick i folkhemmets tanke som en slags välfärd tillgänglig för alla, säger Marcus Modh som är konstintendent på ValstaKonst. Vi kan också se spår av inspiration från japansk bildkultur och magisk realism i Engströms målningar, kombinerad med en nordisk bildtradition.

Folkhemmets arkitektoniska arv är det idag många som inte är så förtjusta i och redan under sitt uppförande kom byggnaderna att ses som fula. Men mycket har kanske idag att göra med vad man också associerar med områdena rent socialt, tänker Marcus Modh.

Därför blir risken stor att man vill riva, göra om och bygga nytt alldeles för snabbt, utan att först värdera vilka goda aspekter som faktiskt finns i områdena, säger Modh. Vilka delar av arkitektens vision behöver vara kvar för att områdets historia inte ska gå förlorad? Engströms konstnärskap ber oss att omvärdera det bortglömda och förbisedda. Och på ett liknande sätt blir även Valsta simhalls nya funktion som konsthall också en sådan öppen fråga till allmänheten. Att om vi bara vågar se byggnadens potential, vad kan vi åstadkomma då? Jo, en ny plats för områdets invånare, där nya möten och upplevelser tillåts existera, och som även kan ge en positiv syn på ett förbisett byggnadsarv.

Leif Engström är utbildad vid Kungliga Konsthögskolan i Stockholm och har tidigare ställt ut på bland annat Liljevalchs, Bonniers konsthall och Lars Lerins Sandgrund. Utställningen "Fönsterband" på ValstaKonst blir hans hittills största utställning både till yta och antalet visade verk. År 2021 tilldelades han stipendium från Marianne och Sigvard Bernadottes konstnärsfond, Konstnärsnämndens ettåriga arbetsstipendium och även Åke Andrén Stiftelsens konstnärsstipendium. Engström bor och verkar idag i Stockholm.

Vernissage äger rum på ValstaKonst den 2 juni mellan klockan 12.00-17.00 med invigning klockan 13.00. Utställningen "Fönsterband" går därefter att se fram till 17 december.

Sigtuna Museum & Art

Leif Engström och Marcus Modh samtalar lutade mot väggen i den tidigare simbassängen som nu är ValstaKonst.

Leif Engström och Marcus Modh samtalar lutade mot väggen i den tidigare simbassängen som nu är utställningsyta på ValstaKonst. Foto: Sigtuna kommun