Publicerad:

Välkommen att fira nationaldagen i din kommun

På Sveriges nationaldag den 6 juni firas det runt om i kommunen. Här hittar du information om de olika arrangemangen.

Nationaldagen

Medborgarskapsceremoni i Sigtuna

Klockan 11.30-14.00 Borgmästarängen, Sigtuna stad
Sigtuna kommun firar alla kommuninvånare som under 2022 blivit svenska medborgare med sommarmusik och ceremoniell diplomutdelning.

Från kungamakt till folkstyre – riksdagen under 500 år

I juni 2023 kan Sverige fira 500 år som en självständig nation. Den historiska händelsen ger en utgångspunkt för att beskriva hur vårt lands styrelseskick har vuxit fram, från riksmötet i Strängnäs till dagens konstitution. Sveriges riksdag uppmärksammar och högtidlighåller hur Sveriges styrelseskick har utvecklats, med tyngdpunkt på riksdagens roll och utveckling av dess arbetsformer under 500 år.

Besök riksdagen.se för att läsa mer om riksdagen under 500 år. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Under medborgarskapsceremonin på nationaldagen kan du ta del av riksdagens affischutställning på Borgmästarängen. Utsällningen ger en inblick i hur riksdagens roll och arbetsformer har utvecklats under de senaste 500 åren – från riksmötet år 1523 till dagens moderna parlament.

Nationaldagsfirande i Sigtuna

Klockan 15.00 Borgmästarängen, Sigtuna stad
Nationaldagsfirande och utdelning av Sigtuna Hembygdsförenings kulturpris 2023. Högtidstal, sång och musik.

Nationaldagsfirande i Valsta

Klockan 13.00-15.00 Valsta centrum
Vi är Valsta anordnar firande i samverkan med Sigtuna kommun och Valsta/Steninge stadsdelsförening. Centrumägaren Weda Fastigheter bjuder på kaffe, saft och tårta. Ta även chansen och delta i frågesport med fina priser till 3 vinnare!

Brobygget och Fritidsbanken på Valsta torg

Klockan 12.00-16.00 Valsta torg
Kom och prova på roliga sport- och fritidsaktiviteter på Valsta torg. Fritidsbanken lånar ut den utrustning som behövs och Brobyggets ledare delar ut mellanmål till alla yngre besökare.