Publicerad:

Två studenter om sin tid på Arlandagymnasiet: fin stämning och starkt vuxenengagemang

Med bara lite kvar av gymnasietiden ser två av eleverna tillbaka på åren på Arlandagymnasiet.

Nu är det snart bara en dag kvar till studenten. På torsdag den 1 juni springer avgångseleverna på Arlandagymnasiet ut, och vi frågade ett par blivande studenter hur de tre åren har varit. Elin Borneskog har gått samhällsvetenskapsprogrammet med beteendeinriktning och Solyana Desale Semere har gått flygteknikutbildningen. Båda två ser tillbaka på gymnasiet som utvecklande och roligt.

Det har varit så himla kul, även om det också har känts stressigt. Det är skönt att vara klar med skolan, men jag kommer sakna kompisarna och lärarna jättemycket, säger Elin Borneskog.

Till vänster en tjej i studentmössa, vit kortärmad tröja och ljusblå kjol. Hon står utanför sin skola och man ser en tegelvägg och några buskar och träd bakom henne. Till höger en tjej i kortärmad vit topp och beiga byxor med en svart studentmössa.

Elin Borneskog och Solyana Desale Semere är två av årets avgångsstudenter på Arlandagymnasiet. Foto: Sigtuna kommun och privat.

Idrott på schemat

I ettan och tvåan kombinerade Elin samhällsvetenskapsprogrammet med en av Arlandagymnasiets idrottsutbildningar, den i innebandy. I höst startar en helt ny utbildning om träning och ledarskap på skolan, där man kan bli certifierad personlig tränare.

Hade jag varit lite yngre så hade jag absolut kikat på den, säger Elin. Det är många som går på Arlandagymnasiet som dras hit just för idrottsutbildningarna.

Engagemanget från vuxna är viktigt

Både Elin Borneskog och Solyana Desale Semere tycker att stödet från lärare, mentorer och andra som är anställda på skolan har varit fantastiskt. Men också att stämningen på skolan är positiv - och om något behöver förbättras så tar skolan tag i det.

Jag har haft den bästa tiden i mitt liv här. Jag har haft en dröm om att bli pilot sedan jag var 6 år, och jag har fått stöd från lärarna från första dagen att lära mig om flygplan och flygbranschen, berättar Solyana Desale Semere. Redan innan jag började utbildningen blev jag uppmuntrad och peppad av en lärare att våga söka.

Alla känns väldigt genuina i att de verkligen bryr sig. Om någon ser ledsen ut på en lektion så noterar läraren det och frågar om man är ok, säger Elin Borneskog.

Kunskap om flyg - eftertraktat i branschen

Eleverna på flygteknikutbildningen sugs ofta snabbt upp av företagen och i sommar är Solyana fast anställd på Arlanda flygplats som trafikassistent och som turn around coordinator.

Jag har kämpat jättehårt, men jag har också klarat av det! Det är inte många som vet att vi har en utbildning i flygteknik i Stockholm, men för mig har den varit ett stort steg mot min dröm, avslutar Solyana.