Publicerad:

Skolmatsalen som välkomnar seniorer

På seniorluncherna på S:t Pers skola i Sigtuna får traktens seniorer möjlighet att äta hälsosamt och gott. Samtidigt sker ett möte mellan generationer, som berikar för både elever och seniorer.

Strax innan klockan 12 på förmiddagen börjar oväntade gäster dyka upp på skolgården utanför S:t Pers skola i Sigtuna. Några av eleverna på skolan turas om att öppna dörren och hälsa gästerna välkomna in i skolmatsalen.

Under våren har skolan öppnat upp sin matsal för traktens seniorer, som är välkomna att till ett bra pris äta lunch på skolan varje dag klockan 12.

Satsningen är en del i kommunens förebyggande arbete, vilket handlar om att skapa förutsättningar för våra äldre att må bra och vara självständiga längre upp i åldrarna. Ulrika Mensch, utvecklingsansvarig inom aktiviteter och stimulans, berättar varför luncherna blir så viktiga:

För att må bra fysiskt och psykiskt är det viktigt att man inte sitter hemma ensam. Ensamhet är skadligt och kan generera flera sjukdomar och psykisk ohälsa. Det är också viktigt att man äter bra och gott. Som äldre kanske du lever ensam och inte har någon att äta med och då blir det inte av att du lagar riktig mat. Kanske är du trött på att laga mat. Du kan också få minskad aptit som äldre, vilket kan bero på dålig tandhälsa, läkemedel och sjukdomar. Ett sätt skapa förutsättningar för att äta gott och träffas är de här luncherna.

Under lunchen finns det speciella kompisbord, där de äldre kan sitta tillsammans och äta. På det sättet kan den som kommer ensam också hitta någon att prata med.

En äldre man i en skolmatsal

Bengt Nannström är nöjd med maten som serveras

En snackis bland eleverna

Besöken av seniorerna har motiverat till många spännande samtal bland barnen på skolan. De har diskuterat vad en pensionär är för något och hur de får pengar trots att de inte längre jobbar. Dessutom blir de äldre besökarna en påminnelse om att man inte får springa runt i matsalen för att inte råka putta till en av seniorerna.

Skolans rektor, Eddy Johansson, berättar:

På skolan ser vi seniorluncherna som ett värdefullt inslag där våra skolungdomar får möta de äldre i kommunen. Det finns fina kopplingar mellan barnen och seniorerna, som att de kan ha gått på skolan och har alla erfarenhet av S:t Per. Det finns en nyfikenhet hos våra ungdomar på skolan som skapar ett speciellt möte kring luncherna. Att lyssna på en dialog mellan en sexårig elev och en senior är fantastiskt. Vi på S:t Per ser seniorlunchen som ett möte utan åldersgräns!

Eleverna håller med om att besöken är uppskattade:

Det är trevligt att det kommer folk hit och äter, att det inte bara är barn, berättar Tindra som går i årskurs 6 på skolan.

Klasskompisen Alexandra funderar kring varför pensionärerna vill äta på skolan:

Fördelarna kanske är att det är ganska dyrt att handla mat nu, det kanske blir billigare att äta här.

Ett litet barn framför en tallrik med skolmat

Judit tycker seniorerna är snälla

Seniorluncher – en populär återvändare

Seniorluncherna har varit populära. Varje dag är det lunchgäster på plats, och många väljer att komma tillbaka.

Det är inte bara gott och vällagat, utan också en väldigt trevlig miljö, säger Astrid Linder som besökt luncherna flera gånger.

En av seniorerna som testat på seniorluncherna är Bengt Nannström, tidigare rektor på S:t Pers skola. Han berättar att det inte är första gången skolan erbjuder de äldre i området att äta lunch på skolan:

Det är väldigt trevligt att de tagit upp de här luncherna. Jag minns många trevliga pensionärer som jag brukade äta tillsammans med. Jag tyckte det var väldigt värdefullt att träffa dem, jag hoppas att vi kan vara lika värdefulla.

Både Bengt och Astrid tänker komma tillbaka till luncherna.

Det enda som saknas är kaffe på maten, säger Astrid med ett leende. Men man kanske kan ta med sig en egen termos och ha lite fika i vårsolen efteråt.

Om seniorluncher

  • Lunchbuffén varieras efter veckodag och säsong, minst ett vegetariskt alternativ erbjuds.
  • Luncherna går att besöka varje vardag klockan 12-13 fram till 8/6, förutom röda dagar och klämdagar. Buffén står uppdukad till klockan 12.30, sedan är du välkommen att sitta kvar till klockan 13.
  • S:t Pers skola hittar du på Sankt Persgatan 5-7, Sigtuna.
  • Pris 85 kronor, betalning med Swish.
  • Måltiderna tillhandahålls av måltidsservice.
  • Konceptet med seniorluncher är något kommunen provar på under våren, för att sedan utvärdera och med en förhoppning om att fortsätta. Eventuellt kommer även seniorluncherna testas på en grundskola i Märsta.