Publicerad:

Arhem på besök i kommunens konstsamlingar

Kommunens särskilda boenden och Sigtuna Museum & Art möts just nu i ett spännande konstprojekt. Turen har kommit till Arhem, som fått möjlighet att besöka kommunens konstsamlingar.

I kommunens konstsamlingar möter konservator Lisen Tamm upp Mimmi och Birgitta, som är boende på det särskilda boendet Arhem. Idag ska de tillsammans välja ut tavlor, som Mimmi och Birgitta sedan får låna med hem till Arhem. Där kan alla de boende sedan njuta av konsten.

Lisen visar runt i samlingarna.

Det är så roligt, säger Mimmi.

Under tiden funderar Birgitta på vilka tavlor som kan hänga tillsammans:

Kanske kan tavlan med den gröna skogsgläntan passa bra ihop med den stora tavlan med kor? Det får ju inte bli för plottrigt.

En del av ett större projekt

Besöket bland kommunens konstsamlingar är en del av ett större konstprojekt. De boende på Arhem har sedan tidigare fått möjlighet till eget skapande. Vid två tillfällen har de målat och testat olika material och tekniker tillsammans med konstpedagog Jennifer Bergstén.

Efter att de har lånat konst ska den placeras och hängas hemma på Arhem, tillsammans med de konstverk som de boende själva har skapat. Där kan de väcka fantasi och locka till samtal. Projektet kommer även genomföras på kommunens andra särskilda boenden.

Genom det här projektet kan vi ta tillvara på de boendes intressen. Det blir en del i den personcentrerade omsorgen som vi erbjuder, berättar Ulrika Mensch, utvecklingsansvarig inom aktiviteter och stimulans.

Idag föll valet på sju stycken tavlor ur samlingarna.

Det känns verkligen bra att kommunens konstsamling kommer till glädje ute i verksamheterna, menar Lisen Tamm.

Tre kvinnor tittar på ett konstverk