Publicerad:

Våra kockar är nominerade till årets hjälte

Nu har finalisterna till kategorin Årets hjälte på Framtidsgalan 2023 presenterats och våra kockar är nominerade. På galan den 29 maj utses vinnarna, vi håller tummarna, men för oss är de hjältar oavsett vem som vinner.

I de omedelbara dyningarna efter Rysslands invasion av Ukraina kom flyktingar till Sigtuna kommun som flytt för sina liv. På kort varsel ställdes ett tillfälligt boende i ordning där också ett kök öppnades. Enheten måltidsservice insats uppmärksammas nu extra av Framtidsgalans jury.

En del av motiveringen lyder:

”Flera av medlemmarna i teamet kommer själva från krigs- och konfliktdrabbade länder och vet vad det innebär att behöva fly sitt hemland. Att en av medlemmarna i teamet talade språket skapade en trygghet då hon både kunde förmedla och ta emot information samt svara på frågor. Insatsen från Sigtuna kommuns måltidsservice har fått mycket positiv feedback från flyktingarna, kollegorna på boendet, tjänstemän och politiker på kommunen.”

På Framtidsgalan den 29 maj får vi veta vem eller vilka som vinner. Vi hejar såklart på våra fantastiska kollegor, och oavsett om de vinner eller inte är de hjältar i våra ögon.

Tre kvinnor i kockkläder utomhus.

Teamet är nominerade i kategorin Årets hjälte på Framtidsgalan.

Framtidsgalans motivering till nomineringen i sin helhet:

”Sigtuna Måltidsservice är ett helt team med hjältar som har visat på en stor vilja att hjälpa människor vars liv har raserats av krig och konflikter. De har visat att deras hjärtan är på rätt ställe genom att med kort varsel öppna upp ett kök för att ta emot flyktingar för ett tillfälligt boende i Sigtuna kommun när det behövdes som mest.

Teamet som sattes ihop från olika kök och bakgrunder fann genast ett nära och effektivt samarbete. Det som drev dem var viljan att hjälpa andra och ge dem en trygg plats i en svår tid. Flera av medlemmarna i teamet kommer själva från krigs- och konfliktdrabbade länder och vet vad det innebär att behöva fly sitt hemland.

Att en av medlemmarna i teamet talade språket skapade en trygghet då hon både kunde förmedla och ta emot information samt svara på frågor.

Insatsen från Sigtuna kommuns måltidsservice har fått mycket positiv feedback från flyktingarna, kollegorna på boendet, tjänstemän och politiker på kommunen. Detta har resulterat i en större övertygelse om att de kan klara av mycket mer än vad deras arbetsbeskrivning säger och att deras arbetsgivare litar på dem.

Som anställda på Sigtuna kommun och som medmänniskor är det viktigt att hjälpa utsatta människor på alla sätt som är möjliga. Med samma målbild kan många bra saker uträttas, även om man aldrig har arbetat ihop tidigare. Det är ett stort hjärta och synen på alla människors lika värde som har gjort Sigtuna Måltidsservice till en organisation som har kunnat hjälpa så många i deras svåraste stunder.”

 

Om Framtidsgalan

Framtidsgalan är ett event för att lyfta och hylla medarbetare och chefer inom offentlig sektor, som presterat långt över sin arbetsbeskrivning och bidragit till samhällsnytta och betydande skillnad för andra människor. Galan arrangeras årligen av Framtidsverket, och Sigtuna kommun är stolt kategoriägare till Årets team för tredje året i rad.