Publicerad:

Övningsmeddelande från Försvarsmakten

På måndag den 24 april går ett meddelande från Försvarsmakten ut i Sveriges radio om mobilisering inför krig. Meddelandet är en del av den stora övningen Aurora 23, och är alltså inte skarpt.

Ett meddelande från Försvarsmakten kommer gå ut i hela Sverige via Sveriges radio P4 på måndagen den 24 april. Meddelandet handlar om inkallelse för mobilisering inför krig. Det är inte ett skarpt meddelande utan en del av Försvarsmaktens stora övning Aurora 23 som pågår under april och maj.

Övningen sker i nästan hela landet, även om det inte sker någon specifik aktivitet i Sigtuna kommun. Det som kan förekomma är transporter på E4. På Försvarsmaktens webbplats kan du läsa mer om övningen Aurora 23. Där går det också att se var i Stockholmsregionen övningarna sker.

På Försvarmaktens webbplats kan du läsa mer om övningen Aurora Länk till annan webbplats.

Meddelandet

Ungefär så här kommer det att låta när meddelandet sänds:

"Detta meddelande är en del av försvarsmaktsövningen Aurora 23. Idag den 24 april, inleds Aurora 23. Du som har fått en inkallelse till krigsförbandsövning (KFÖ) med start den 24 april, ska nu så snart som möjligt inställa dig på den plats som anges i inkallelseordern. Din inkallelseorder gäller, detta är en komplettering. Har du en inkallelseorder med ett annat datum för inryckning, ska du inställa dig den dag som står på inkallelsen. Aurora 23 är en övning och ordern om inställelse gäller endast dig som tidigare har fått en skriftlig inkallelseorder."

Om Aurora 23

Mellan 17 april och 11 maj ska över 26.000 personer från armén, marinen, flygvapnet, hemvärnet och militärer från 14 andra länder öva tillsammans. Övningen syns i hela Sverige men främst i de södra delarna av landet och på Gotland. Man övar allt från beredskapshöjning och mobilisering till stora samordnade anfall på marken, i luften och till sjöss. Syftet med Aurora 23 är att höja förmågan att möta ett väpnat angrepp mot Sverige.

Källa: Försvarsmakten

Soldat med halsduk över munnen på grund av kyla

I februari hade Försvarsmakten en luftvärnsövning i Göteborg. Foto: Antonia Sehlstedt/Försvarsmakten