Publicerad:

Självkörande bussar till Arlanda?

Sigtuna kommun har äran att välkomna ett världsunikt projekt som ska testa fullstora självkörande elbussar för Arlandaområdet.

I april påbörjas ett innovationsprojekt för ökad tillgänglighet till och från Arlanda som innebär att vi kan bli första kommunen i Sverige med fullstora självkörande elbussar.

Det här är en innovation som sätter Sigtuna kommun på kartan. På sikt kommer det här kunna bli ett komplement till befintlig kollektivtrafik som möjliggör för människor att förflytta sig mer hållbart inom den regionala stadskärnan Arlanda - Märsta, säger kommunens infrastrukturchef Åsa Aalto.

Projektet leds av RISE i samarbete med Arlandastad Group, Vy, Adastec och Applied Autonomy.

Projektet kan bli en av världens första pilotstudier med autonoma bussar av den här typen. Ambitionen är att ta fram en hållbar mobilitetslösning som är fördelaktig inte bara för företag och individer i området, utan också samhället i stort. Projektet sätter såklart också Sverige på kartan som ett land i framkant i satsningen på autonoma fordon, säger Anna Stenströmer, Hållbarhetsansvarig Arlandastad Group i ett pressmeddelande.

Första steget består av en sex månader lång förstudie för att säkerställa förutsättningar att testa en så kallad pilotbuss på sträckor med hastigheter om 50 - 70 kilometer i timmen. 

Visionsbild på buss.

Visionsbild på autonom- fullstor elbuss: Arlandastad group.