Publicerad:

Konsten att hitta rätt böcker

För att få upp läsintresset hos unga gäller det att hitta guldkorn och trendiga böcker som det pratas om.

Ekillaskolans bibliotekarie heter Andreas Nordh. Han har näsa för vilka böcker det talas om och vad som intresserar ungdomar. Det som vuxna läser eller läste i sina ungdoms dagar behöver inte vara det som väcker intresset idag, eller så är det just det som faktiskt trendar.

Det gäller att ha koll på samtiden och vad ungdomarna pratar om. Det gör man bäst genom att följa olika boklistor, svenska och internationella. Mycket idag styrs av TikTok, jag har inte själv appen, men om man tittar på till exempel amerikanska Barnes & Nobles topplista, då får man en ganska bra inblick i vilka böcker som trendar, säger Andreas Nordh, bibliotekarie på Ekillaskolan.

Just mangaböcker är jättepopulärt nu. Den första svenska vågen kom i början på 2000-talet och har på senare år fått ett uppsving igen, mycket tack vare mangan och animen Attack on Titan, som självfallet finns bland Ekillaskolans stora utbud av manga.

Andreas är lite av en detektiv. En författare som det talas mycket om nu är Colleen Hoover.

Jag tittar på vilka andra böcker som de som gillar Colleen också gillar. Då kan jag hitta guldkorn som jag annars kanske inte skulle hitta, säger han.

På Ekillaskolan går många ungdomar som inte har svenska som modersmål. Engelska böcker är populära bland de läsvana eleverna.

Det ska inte vara svårt att läsa. Böcker och läsning ska vara tillgängligt för alla. Därför ser jag till att ta in många lättlästa böcker på olika språk.

Eleverna på skolan är nyfikna på det han tar in. Varje torsdag är det leverans och då visar han de nya böckerna i biblioteket. Biblioteket har många stammisar som kikar in varje vecka, men böckerna ska vara lättåtkomliga för alla.

De flesta skolor har temaveckor, det har vi också, ”hela Ekilla läser”. Då fylls klassrummen med nya böcker och eleverna läser de första 15 minutrarna på varje lektion under en hel vecka. I år är det under vecka 14, det vill säga innan påsklovet.

Just nu ska han läsa en fotbollsmangabok för att ha koll på vad han har köpt in och vad eleverna läser.

Det är många som älskar fotbollsmangan Blue Lock. Det ska bli spännande att läsa den och se om jag blir lika fascinerad. Boken handlar om hur en tränare genom ovanliga träningsmetoder ska göra Japan bäst i världen på fotboll.


Två personer sitt i ett bibliotek

Andreas Nordh är bibliotekarie på Ekillaskolan. Han har flera stammisar som kommer till biblioteket varje vecka för att se vilka nya böcker som har kommit in.