Publicerad:

Invånare med funktionsnedsättning får ny mötesplats

På onsdag den 5 april inviger vi FunkisFiket på Träffpunkten i centrala Märsta. FunkisFiket är en ny mötesplats för personer med funktionsnedsättning eller diagnos för den som är 16 år eller äldre.

Träffpunkten i Märsta centrum. Foto: Rosie Alm.

Här på Kulturtorget i Märsta ligger Träffpunkten där vi inviger FunkisFiket på onsdag. Foto: Rosie Alm

Varje onsdag kväll klockan 17.30-20.00 är den som är 16 år eller äldre och har någon funktionsnedsättning eller diagnos välkommen till FunkisFiket. Det är drop-in som gäller så det är bara att komma förbi utan krav på föranmälan.

Malin Bernt samordnar och utvecklar fritidsfrågor för personer med funktionsnedsättning i vår kommun. Hon berättar:

Det är många som har efterfrågat en sådan här plats, ett ställe där de kan få vara sig själva och bli accepterade för det. Det finns många som känner att de inte passar in någonstans i vårt samhälle, som kanske inte klarar av att vara i stora grupper med mycket ljud och som känner att de måste tänka på att vara sitt bästa jag hela tiden för att få vara med. De har berättat för mig att de tycker att det är skönt att vara på en plats med andra som också har funktionsnedsättningar, för då kan de slappna av bättre.

På FunkisFiket kommer det att finnas möjlighet att spela spel, skapa, måla, fika och prata. Och för den som vill och vågar kommer det även att finnas en öppen scen.

Det är så roligt att vi nu kan inviga ett funkisfik på Träffpunkten. Det blir ett trivsamt fik i fina lokaler där man kan få träffas en stund och umgås med andra. Och naturligtvis få gott fika, säger Kerstin Eriksson (KD) som är ordförande i äldre- och omsorgsnämnden.

På själva invigningskvällen kommer vi bland annat att hålla tal och bjuda på tårta och uppträdanden av några av artisterna som varit med i den lokala Funkisfestivalen. Det kommer också finnas en konstpedagog från ValstaKonst på plats.

Tidigare fanns en liknande mötesplats på vår dagliga verksamhet Dragonen som hette Fiket, men så kom pandemin.

Lars Björling (SfS) som är ordförande i kultur- och fritidsnämnden säger:

Det är glädjande att vår nya satsning på aktiviteter för funktionsnedsatta gör att det gamla Fiket nu kan återuppstå och få namnet FunkisFiket. Vi vet att behovet att ha en trygg träffpunkt är stort och jag är väldigt nöjd med att vi kan skapa en meningsfull fritid för både ungdomar och äldre.

För några veckor sedan startade vi även Funkismåndagar på Ungdomens Hus i Märsta. Dit är barn, ungdomar och yngre vuxna med funktionsnedsättning eller diagnos välkomna mellan klockan 14.00-17.00 för att dansa eller spela biljard och pingis.

Jag har varit ute och genomfört en undersökning kring vad den här målgruppen vill göra på fritiden. Sammanställningen på idéer och önskemål är inte klar än, men det kommer att komma fler aktiviteter att göra i kommunen allt eftersom, avslutar Malin Bernt.

Malin Bernt

Malin Bernt samordnar och utvecklar fritidsfrågor för personer med funktionsnedsättning i Sigtuna kommun. Foto: Rosie Alm

Relaterad information

Sigtuna Funkis