Publicerad:

Finsk karaoke och bio på sverigefinnarnas dag

Som vanligt kommer vi att flagga med den sverigefinska flaggan för att uppmärksamma sverigefinnarnas dag den 24 februari. Det blir också finsk karaoke i Kulturlänken och en helkväll med föreläsning, musikmingel, tårta och biovisning i Biokällan.

Sverigefinska flaggan hissad utanför Sigtuna museum.

Den sverigefinska flaggan hissad utanför Sigtuna museum. Foto: Sigtuna kommun

Som kommun uppmärksammar vi sverigefinnarnas dag eftersom vi har i uppdrag att skydda och främja nationella minoriteter och minoritetsspråk. Därför kommer den sverigefinska flaggan att vaja i vinden utanför kommunhuset och Sigtuna museum den 24 februari. Och på fredagens sopplunch i Kulturlänken gästar Lauri Kuusinen och bjuder upp till finsk karaoke.

Lite senare på dagen blir det föreläsning, musikmingel, tårta och biovisning i Biokällan. Marie Hagsgård som var tidigare ordförande i Europarådets expertkommitté om skydd för nationella minoriteter talar om de nationella minoriteternas rättigheter i Sverige och hur du kan använda dem i praktiken. Sedan visar vi filmen "Ingen riktig finne" om en finsk man som tar med sin pappa på en bilresa genom Sverige. Under resan varvas musikaliska möten med samtal om känslan av rotlöshet och främlingsskap i 60-70-talens Sverige. Sonen söker svar på varför familjen lämnade Sverige och återvände till Finland. Fler finska biokvällar följer dessutom under våren, håll utkik i vår evenemangskalender.

Vårt arbete med nationella minoriteter och finskspråkigt förvaltningsområde innebär bland annat också att vi erbjuder förskola på finska på Aspbackens förskola och omsorg på finska på Arhems demensboende. För seniorer finns också föreningen Märstas finska pensionärer i kommunen som varje måndag erbjuder soppluncher för äldre sverigefinnar. Och för yngre kommuninvånare finns bland annat finska sagostunder på Märsta bibliotek.

Den som vill tycka till om och framföra sin behov på området nationella minoriteter och finskt förvaltningsområde kan inom kort göra det på vårt samråd med nationella minoriteter den 8 mars. Vi har också ett nyhetsbrev som du kan anmäla dig till om du vill ta del av kommunens arbete med nationella minoriteter framöver.