Publicerad:

Vårens utställning på ValstaKonst river upp och berör

Vårens utställning "Raised In a Lie" på ValstaKonst handlar om de dramatiska historier och sår som rivs upp i och med Rysslands invasion av Ukraina. Sigtuna Museum & Art hoppas att utställningen ska utgöra en plats för reflektion och diskussion om den aktuella tiden i omvärlden.

En äldre dam sitter och fikar i ett kök.

Stillbild ur Kristina Normans film Common Ground.

Rysslands invasion av Ukraina har medfört ett ansträngt säkerhetsläge i Europa. Och i många av Sovjetunionens före detta satellitstater finns fortfarande dramatiska historier och sår som kanske aldrig har hunnit läka och som nu rivs upp. Om detta handlar vårens nya utställning ”Raised In a Lie” på ValstaKonst.

En av de medverkande konstnärerna är Slava Mogutin som lever i politisk asyl i USA sedan 20 år tillbaka med anledning av homofobisk förföljelse och landsförvisning från hemlandet Ryssland. I sin konst har han fortsatt utmana ryska myndigheter i ett försök att skapa ett mer tolerant, inkluderande och öppet samhälle.

En annan av konstnärerna är rysk-svenska Natasha Dahnberg som på senare år har uppmärksammats för starka och tankeväckande foto- och videoverk, ibland med politisk udd. Hon har bott i Sverige i över 20 år och uttryckt stark kritik mot Putin och det pågående kriget.

Vi får också ta del av konstnären Mathilda Frykbergs skildring av den tudelade verklighet som många människor lever med idag. Genom hennes dagboksanteckningar får vi uppleva ett vittnesmål av hur det kan vara att som anhörig tvingas uppleva invasionen i Ukraina på distans samtidigt som vardagen pågår som vanligt här i Sverige.

Sigtuna Museum & Art hoppas att utställningen ska kunna utgöra en plats för att visa upp och diskutera några av alla de människoöden som den aktuella tiden i omvärlden bär på. Just nu förbereder vi lokalerna för fullt och den 10 februari öppnar "Raised In a Lie" som visas till den 14 maj. Varmt välkomna till ValstaKonst, alltid med fri entré.

Övriga medverkande konstnärer: William E. Jones, Kristina Norman, Marko Raat, Jaanus Samma och Kateryna Seheda.

Sigtuna Museum & Art

Förberedelser i ValstaKonsts lokaler i den tidigare Valsta simhalls duschrum

Förberedelser i de lokaler på ValstaKonst som tidigare var duschrum i Valsta simhall. Foto: Sigtuna kommun