Publicerad:

Ny utställning om Sigtunas silverskatter från vikingatiden

Den 1 december inviger vi Sigtuna museums nya utställning Vikingasilvret. Utställningen bygger på de två skatter med silvermynt som vi har hittat i kommunen och som bär på över tusen år gamla berättelser om bland annat äventyrliga resor till havs, slaveri och plundring.

I utställningen Vikingasilvret berättar vi om silvrets väg till Sigtuna under vikingatiden och de hårda villkor som gällde vid utvinning och handel.

Vikingatiden är ett begrepp laddat av spänning och äventyr. Med effektivare skepp och goda kontaktnät gav sig skandinaver ut på långa resor för handel och plundring. Om detta berättar vi i vår nya utställning, säger Ted Hesselbom, museichef för Sigtuna Museum & Art.

Den nya utställningen Vikingasilvret är en del av basutställningen Sigtunahistorier och i utställningen får vi veta mer om både gruvdrift, myntning, silver som betalningsmedel, långväga handel, plundring, slaveri och barnarbete.

Sundvedaskatten och Professorsskatten

Utställningen är baserad på de två silverskatter som har hittats i Sigtuna. I samband med att ett nytt bostadsområde i Steningehöjden skulle byggas år 2008 hittades Sundvedaskatten. Den innehöll 452 mynt som beräknas vara från 800-talet och varav alla utom ett kom från den förislamska och islamska världen. Professorsskatten från början av 1000-talet hittades i kvarteret Professorn 1 vid Gröna ladan i Sigtuna vid en utgrävning år 2000. Den består 150 västeuropeiska mynt.

Lars Björling som är ordförande i kultur- och fritidsnämnden och partiordförande för Samling för Sigtuna kommer att invigningstala i samband med öppnandet av utställningen Vikingasilvret. Han säger:

Den spännande berättelsen om Sigtunas historia förstärks nu när museets basutställning tillförs de två silverskatter som hittats i kommunen. Den nya utställningen är ännu ett exempel som visar hur handel och resor inte bara byggde staden utan hela riket. Jag välkomnar alla att besöka museet och ta del av den kunskap som finns i utställningen.

Invigning den 1 december

Torsdagen den 1 december håller Sigtuna museum öppet klockan 17.00-19.00 och det är fri entré för alla. Invigningen startar klockan 17.30. Under kvällen kommer medarbetare från Sigtuna museum finnas på plats, visa runt och svara på frågor. Det kommer också att vara skattjakt för alla åldrar.

Sundvedaskatten

Sundvedaskatten. Foto: Gabriel Hildebrand