Publicerad:

Äntligen Barnens kulturdag igen

Efter ett uppehåll under pandemin kan vi nu äntligen återuppta traditionen med Barnens kulturdag igen. Barnens kulturdag är en dag då flera av kommunens verksamheter samarbetar för att kunna bjuda på massor av kultur för barn 0-10 år och deras familjer och vänner.

En kvinna med stor peruk läser högt ur en barnbok för tre barn runt om henne.

Sagostund bland drakar och dragqueens. Foto: Miguel Angel Regalado

Barnteater, experimentcirkus och sagostunder

Mellan klockan 11.00 och 15.00 lördagen den 19 november kan du hitta på massor av skoj vid Kulturtorget i Märsta Centrum. Det blir barnteater, experimentcirkus, sagostunder, tipspromenad, fiskdamm och mycket annat på Märsta bibliotek, Sigtuna kulturskola och i Kulturlänken. Överallt i huset händer det något spännande och det är fri entré till allt. Aktiviteterna passar för barn 0-10 år och det är därför vi kallar dagen för Barnens kulturdag.

En tradition som återupptas

Om det inte vore för uppehållet under pandemin skulle Barnens kulturdag snart närma sig tioårigt jubileum. Dagen som från början skedde i samarbete mellan kulturskolan och Länsmusiken har arrangerats ett flertal gånger förut och bjuder numera på ett brett kulturutbud för barn 0-10 år och deras familjer och vänner.

Allt anordnas i kommunens lokaler intill Kulturtorget i Märsta Centrum där både Märsta bibliotek, Sigtuna kulturskola och Kulturlänken finns i samma hus. Dessutom medverkar Sigtuna Museum & Art genom att ta med sig gamla föremål från magasinen till programpunkten ”Gissa grejen!” och hålla i en workshop där kan besökarna kan prova på att skapa i silverglänsande material. Och just prova på finns det mycket av den här dagen. Den som vill kan bland annat prova på att spela blåsinstrument eller spela teater och dansa.

Ett tillfälle för kulturskolans elever att möta publiken

Barnens kulturdag är också en dag då amatörutövare blandas med proffs. Hedmans teater kommer och spelar den lite luddiga föreställningen Fickspöken, en häftig historia som framförs fritt efter Pernilla Stalfelts bok. I experimentcirkusen Att flyga visar cirkusartisten och trollkarlen Rasmus Wurm hur saker som är tyngre än luft ändå kan flyga. Och som en del av den uppskattade produktionen Bland drakar och dragqueens som turnerar landet runt läser artisten Inga Tvivel sagor för barnen. Mitt bland allt detta får också kulturskolans elever tillfälle att möta publiken i ett mindre sammanhang. Det blir både celloframträdanden, föreställningar med showgrupperna, pianokonsert, slagverk, sång och stråkar.

Mer information om Barnens kulturdag i evenemangskalendern