Publicerad:

Arlandagymnasiet startar PT-utbildning

Från och med nästa läsår kommer Arlandagymnasiet erbjuda två nya utbildningar. På utbildningen Träning och ledarskap har eleverna möjlighet att bli licensierade personliga tränare.

Från och med hösten 2023 breddar Arlandagymnasiet i Märsta sitt utbud av utbildningar. Den ena är en utbildning i Träning och ledarskap, och den andra nya utbildningen är en specialpedagogisk verksamhet inom Samhällsvetenskapsprogrammet, delvis i mindre grupp och i egna lokaler.

Träning och ledarskap, en ny treårig utbildning, vänder sig till ungdomar som är intresserade av hälsa och träning och av att lära ut det till andra. I utbildningen finns bland annat ämnen som kost, träning och stresshantering. Eleverna kommer även ha möjlighet att studera till licensierad personlig tränare (PT). Efter de tre åren har eleverna behörighet att till exempel utbilda sig till idrottslärare på högskolan.

En ung kille med mörkt hår och en ung tjej med ljust hår joggar utomhus längs ett staket.

Den nya utbildningen Träning och ledarskap innehåller ämnen som kost, träning och stresshantering. Foto: Sigtuna kommun

Arlandagymnasiet har redan en stark idrottsprofil och sedan många år tillbaka kan elever välja att kombinera sin gymnasieutbildning med en satsning på handboll, fotboll, innebandy, ishockey eller e-sport. Med den nya profilen Träning och ledarskap hoppas skolan också locka fler tjejer.

Med den här satsningen vill vi fånga upp de ungdomar som är intresserade av hälsa och livsstil. Den som är nyfiken på att söka behöver absolut inte vara en vältränad idrottsutövare. Kunskaperna som eleverna får handlar både om människans mentala och fysiska hälsa, något som både utvecklar dem själva och kan förbättra andras välmående i ett framtida yrke, säger Sari Geary, rektor för yrkesprogrammen på Arlandagymnasiet.

En annan ny satsning är att Arlandagymnasiet från och med nästa läsår kommer att kunna erbjuda en specialpedagogisk verksamhet inom Samhällsvetenskapsprogram-mets inriktning beteendevetenskap, med undervisning i mindre grupp och i egna lokaler. Detta saknas i kommunen idag, och ungdomar som behöver specialpeda-gogiskt stöd måste resa till utbildningar i andra kommuner.

Arlandagymnasiet ska vara en attraktiv skola som rustar våra ungdomar för arbetslivet, därför ser vi kontinuerligt över utbudet av utbildningar. De här två utbildningarna gör skolan ännu mer intressant, säger Mattias Askerson (M), ordförande i utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden.

Ljushårig tjej i svart träningströja med Arlandagymnasiets logotyp på ryggen tränar i en maskin på gym. Hon vänder sig om och tittar in i kameran.

Kunskaperna som eleverna får på utbildningen Träning och ledarskap handlar både om människans mentala och fysiska hälsa, något som både utvecklar dem själva och kan förbättra andras välmående i ett framtida yrke. Foto: Sigtuna kommun