Publicerad:

Fotografi i fokus på ValstaKonst i sommar

Nu tar en ny utställning plats på ValstaKonst. Den här gången står fotografi i fokus genom vännerna Anders Petersens och Monika Macdonalds verk.

Svartvitt fotografi av två unga kvinnor som plockar blommor iklädda blomsterkransar på huvudet.

Midsommar närmar sig, precis som vår nya utställning på ValstaKonst. Foto: Anders Petersen

Vännerna Anders Petersen och Monika Macdonald är båda fotografer och i den nya utställningen på ValstaKonst möts deras fotoserier från olika delar av 2000-talet. Anders Petersen är uppmärksammad internationellt bland annat genom att ha gjort skivomslag för Tom Waits album Rain Dogs från 1985. Petersens foton har de senaste åren visats i Paris, Moskva, Dubai och New York City. Sommaren 2019 fick han hela Liljevalchs konsthall till sitt förfogande i den största utställning en fotograf någonsin fått i Sverige. Monika Macdonalds fotoserier har bland annat ställts ut på Fotografiska i Stockholm. Och i sommar tar deras foton alltså plats i den före detta simhallen som nu utgör ValstaKonst.

Det känns oerhört roligt att få visa dessa två fotografer på ValstaKonst, särskilt när båda tyckte lokalerna var så otroligt spännande. En simhall kan ju sätta igång fantasin mer hos många konstnärer, än vad en klassisk vit kub gör. Och foto är också ett tacksamt uttrycksmedel att arbeta pedagogiskt kring med barn och unga, då många både tar egna bilder med mobilen och rör sig på sociala medier. Så det blir en spännande sommar tror jag! berättar Marcus Modh som är intendent på ValstaKonst.

Utställningen pågår från den 18 juni till 4 september 2022. ValstaKonst har öppet torsdagar till söndagar mellan klockan 12.00-17.00 och har alltid fri entré. Under öppningen den 18 juni håller konstintedent Marcus Modh ett samtal med de båda fotograferna klockan 13.00. Välkomna!

Mer information om de båda fotograferna och utställningen finns på valstakonst.se Länk till annan webbplats.

Marcus Modh målar väggarna röda och fastnar med foten i tejp.

Konstintendent Marcus Modh förbereder ValstaKonsts lokaler för den nya utställningen. Färgval är något som kan bidra till att förhöja upplevelsen av den konst som ska ställas ut, i det här fallet fotoserier. Foto: Sigtuna kommun

Fotografi av en kvinna som ligger iklädd underkläder i en säng.

I fotoserien In Abscence porträtterar Monika Macdonald sig själv och andra kvinnor som befinner sig i ett privat och intimt sökande efter sin egen identitet. Foto: Monika Macdonald