Publicerad:

Så påverkas våra kultur- och fritidsverksamheter av de nya restriktionerna

Kultur- och fritidsnämnden har med anledning av de nya restriktionerna fattat beslut om inskränkningar inom sina verksamhetsområden. Det innebär bland annat åtgärder för att förebygga trängsel vid verksamhet inomhus och regleringar vad gäller allmänna sammankomster och offentliga tillställningar.

Folkhälsomyndigheten och regeringen har beslutat om en rad tillfälliga restriktioner för att bromsa smittspridningen av covid-19. Det påverkar även våra verksamheter inom kultur- och fritidsområdet. Utgångspunkten i nedan beslut har precis som vid tidigare beslut varit att barn- och ungdomsverksamhet (för barn och unga födda 2002 eller senare) ska påverkas så lite som möjligt. Beslutet gäller från och med den 12 januari till och med den 13 februari 2022.

Från och med den 12 januari gäller följande:

  • Verksamheter kan bedrivas under förutsättning att gällande rekommendationer, riktlinjer och lagstiftning kan upprätthållas.
  • Verksamheterna ska tillse att kravet på 10 kvadratmeter per person uppfylls samt förebygga trängsel. Kultur- och fritidsverksamheter som riktar sig enbart till barn- och unga (födda 2002 och senare) samt elitverksamhet enligt särskilt regelverk är undantagna.
  • Allmänhet kan boka lokaler, matsalar och mötesplatser för tillställningar med max 20 deltagare. Övriga bokningar under perioden till och med den 13 februari 2022 tas bort.
  • För allmänna sammankomster och offentliga tillställningar inomhus med fler än 20 deltagare tillåts enbart sittande deltagare och deltagarna ska delas upp i sällskap på maximalt 8 personer. Det ska också vara minst 1 meter mellan sällskapen. För arrangemang med fler än 50 deltagare krävs vaccinationsbevis i tillägg till övrig reglering.
  • Samtliga inomhusanläggningar för idrott är stängda för cuper och läger som inte innebär yrkesmässig utövning.
    • Generellt är omklädningsrum stängda för personer födda 2001 eller tidigare (gäller inte personer födda 2002 eller senare och elitverksamhet).
  • Samtliga tidsbundna tränings- och simkort på kultur- och fritidsnämndens simhallar pausas.
  • Simhallarna är stängda för allmänheten. Undantag är Midgårdsbadet som håller öppet för invånare som av medicinska eller rehabiliteringsskäl har behov av sim- och rehabiliteringsträning samt för simskola, förenings- och skolaktiviteter.

Beslutet kommer att anpassas om regeringens eller nationella myndigheters och regionens allmänna råd förändras.

Folkhälsomyndighetens nyhet från den 10 januari om fler åtgärder mot den ökade smittspridningen av covid-19 Länk till annan webbplats.

Simbassäng utan människor i, inomhus med stora fönsterpartier på bortre långsidan.

Simhallarna är fortsatt tillfälligt stängda för allmänheten. Foto: Sigtuna kommun