Publicerad:

Kommunens seniorer välkomnas till IT-träff

Sigtuna kommun har anlitat Sonja Nordin, 82 år, för att lära och inspirera kommunens seniorer att spela dataspel. På Träffpunkten i Märsta kommer hon vid två tillfällen i höst att visa hur det går till att spela Wordfeud, lägga pussel eller lösa Sudoku på mobilen, datorn eller surfplattan.

Den 16 november och 16 december är alla seniorer i kommunen välkomna att kostnadsfritt förkovra sig och få tips och hjälp kring IT på Träffpunkten i Märsta. Förbokning krävs dock (läs gärna mer om det här).
Ulrika Mensch, Sigtuna kommuns äldrepedagog, är initiativtagare till träffarna och den som bjudit in Sonja Nordin till Träffpunkten i Märsta. Hon säger:

Den digitala utvecklingen i vårt samhälle går fort och det gäller att "hänga med". Vi vill att allt fler upptäcker möjligheterna med IT, dels för att förenkla sin vardag genom att exempelvis kunna betala räkningar och så, men också för att kunna hålla kontakt med nära och kära – och spela spel. Det är viktigt att våra seniorer inte hamnar i ett digitalt utanförskap.

Sonja Nordin har under många år spelat spel på sin dator och menar att det inte bara är ett trevligt tidsfördriv, utan att det också är bra för att hålla sig skärpt i huvudet samtidigt som finmotoriken i fingrarna aktiveras. Hon vill bidra till att fler äldre upptäcker det roliga med internet.

- Det kan ju vara lite långsamt och ensamt på dagarna ibland. Då vill jag tipsa om att det finns väldigt mycket kul spel, som dessutom är gratis, som ger bra sysselsättning. Det finns spel som både kan vara avkopplande, kluriga och sociala. En del spel kan man nämligen möta varandra i, och på så sätt hålla kontakten. Jag har en tre-fyra vänner som jag spelar Wordfeud med till exempel, och då kan vi sitta på olika platser men ändå umgås. Det blir en sorts trygghet också. När jag ser att ”Jaha, nu har hon lagt det där ordet”, då vet jag att hon fortfarande är pigg i hjärnan och att hon mår bra, säger Sonja Nordin.

Hon vill avdramatisera det där med att det kan bli fel ibland:
- Även om du trycker lite tokigt ibland så är det ingen katastrof. Det går oftast att rätta till. Jag brukar få hjälp av mina barn eller barnbarn när jag trasslat till det för mycket. Och det finns ju hjälp på annat håll att få också, säger hon.

Ulrika Mensch fyller i:

Ja, förutom att den som vill kan lära sig spela dataspel i Sonjas Spelhörna, kommer de som behöver få hjälp av Datadoktorn Kaj Winberg också. Det kan ju ibland haka upp sig och då är det skönt att få hjälp.

Glad dam framför datorskärm

Syntolkning: Glad dam sitter framför datorskärm. Foto: Mostphotos