Publicerad:

Samla fettet – undvik proppar

Våren 2019 tog man bort ett drygt 43 ton tungt fettberg från inloppskanalen till Käppalaverket, som renar vårt vatten. Tar vi istället hand om fettet och lämnar in det till återvinningscentralen eller kastar det i restavfallet så kan vi tillsammans förhindra att fettet stelnar och bildar fettberg eller proppar.

Så här kan du göra

Fett och olja som hamnar i avloppet via diskhon skapar stora problem i våra gemenamma avloppsnät och reningsverk. För att förhindra detta kan du torka ur stekpannan, kastrullen och ugnsformen med papper när du har lagat mat. Pappret slänger du i påsen för matavfall eller i restsoporna.

Olja som blir över från exempelvis burkar med soltorkade tomater eller vid fritering kan du med fördel hälla i en PET-flaska som du sedan lämnar in på återvinningscentralen på Voltgatan, där tas oljan om hand på bästa sätt. Oljan i flaskan hälls ut i ett fat och går till materialåtervinning för att bli en råvara till exempelvis smink och tvål. Flaskan kan du få tillbaka eller så går den till plast- eller energiåtervinning. Du kan också slänga PET-flaskan i dina vanliga sopor - det är fortfarande bättre än att fett hamnar i avloppet. 

Hämta fett-tratt på Kontaktcenter

Bild på en grön tratt som någon håller i. Den kan användas för att samla upp fett och olja i exempelvis en petflaska.

En fett-tratt som går att hämta på våra Kontaktcenter. Foto: Sigtuna kommun

På våra kontaktcenter som finns i Valsta, Märsta och Sigtuna kan du hämta ut en så kallad fett-tratt. Den kan användas för att enkelt hälla över fett och olja, som blir över vid till exempel matlagning, i en PET-flaska.

Adresser och öppettider för våra Kontaktcenter. Länk till annan webbplats.

Tack för din hjälp!