Publicerad:

Trendigt att plugga på lovet

Ute strålar solen men på lovskolan lyser flitens lampa. Sedan 16 juni har över 200 elever gått sommarlovskola. För elever i årskurs nio kan några veckor i lovskolan vara avgörande för att komma in på gymnasiet redan i höst. Några veckor i skolbänken under sommaren kan med andra ord förändra ett helt liv.

Mari Allnér har ansvarat för sommarlovskolan i Sigtuna under flera år. Hon ser en tydlig trend, att fler föräldrar och elever inser att det tar tid och att hårt arbete faktiskt lönar sig — lovskolan ger resultat. Många elever återkommer därför till lovskolorna under åren. Sommarlovskolan är däremot lite speciell, ett godkänt betyg nu kan betyda att du kan bli behörig till gymnasiet redan till höstterminen.

I år har vi haft extra tryck på anmälningarna. Det känns väldigt roligt. Det blir fler och fler anmälningar för varje år, säger Mari. Eftersom resultat tar tid känns det bra att vi som kommun även erbjuder lovskola för sexor och sjuor, något som inte är lagstadgat.

Sigtuna kommun var en av de första kommunerna i landet att erbjuda lovskola. Sedan de första eleverna gick ut för ett antal år sedan är det numera lagstadgat för kommuner att erbjuda lovskola för elever i årskurs åtta och nio som riskerar att få underkänt i kärnämnena matematik, svenska, svenska som andraspråk eller engelska.

Mari påpekar att just kärnämnena är väldigt viktiga eftersom du annars inte är behörig att söka till gymnasiet. Detta gör att det finns många nior i kommunen som känner sig extra stressade.

Nytt för i år är att kommunen erbjuder en extra lovskolevecka för just elever som gått ut årskurs nio. Många har det ganska tufft. För att de ska få chans att få behörighet inför hösten ger vi dem nu den möjligheten. Det känns väldigt kul. De här veckorna efter skolavslutningen kan alltså förändra flera elevers framtid!

Att få lärare att arbeta på lovskolan är inga problem enligt Mari. Många återkommer år efter år och ser det som ett bidrag till framtiden. Alla är väldigt entusiastiska och engagerade.

Inom konceptet lovskola finns det även möjlighet att välja till simskola. För att få ett godkänt betyg i idrott krävs simkunnighet på 250 meter. Elever i årskurs sex, sju och åtta kan välja två kärnämnen samt simskola. Elever i årskurs nio kan välja ett kärnämne samt simskola. Det går självklart även att välja enbart simskola.

Lovskolan är för alla elever i årskurs sex, sju, åtta och nio oavsett om eleverna går på en kommunal skola eller en friskola.

Block och penna i knä i klassrumsmiljö.