Maja Hagerman föreläser om Sankt Lars, Sankt Botvid och helgonkulten i tidig medeltid 20 april

Hur blir man ett helgon? Vilken betydelse hade helgon för medeltidens människor?

Kom och lyssna på historikern och författaren Maja Hagerman den 20 april när hon berättar om helgonkult i tidig medeltid, och om helgonen S:t Lars och S:t Botvid!

S:t Lars kyrka från 1100-talet i Sigtuna har fått sitt namn från ett helgon som levde i Rom på 200-talet. Inte långt från Sigtuna och i ungefär samma tid som S:t Lars kyrka och de andra stenkyrkorna byggdes här, levde det svenska helgonet S:t Botvid i Botkyrka.

Maja Hagerman är Augustprisbelönad författare, journalist, historiker och dokumentärfilmare. Hon är en uppskattad folkbildare som både har sommarpratat och blivit utnämnd till hedersdoktor vid historisk-filosofiska institutionen vid Uppsala universitet.

Föreläsning börjar kl 16.00 i biograf Gröna ladan på Gröna gränd 4 i Sigtuna.
Insläpp från kl 15.30. Föreläsningen är kostnadsfri men biljetter behöver bokas i förväg, se mer info nedan.

Maja Hagermans föreläsning är en del av vårfesten och invigningen vid S:t Lars kyrkoruin där tusentals vårblommor synliggör den medeltida kyrkans utbredning.

När: Lördag den 20 april kl 16.00-17.00. Insläpp och mingel från kl 15.30.

Var: Biograf Gröna ladan, Gröna gränd 4 i Sigtuna

Gratis: Ja!

Biljetter: Föreläsningen är kostnadsfri men eftersom antalet platser är begränsade behöver biljetter bokas genom att mejla till sigtunamuseum@sigtuna.se. Skriv ”Maja Hagerman” i ämnesraden och ange ditt namn i mejlet. Vi bekräftar din anmälan och om det är fullbokat meddelar vi det.

Läs mer om ”Ruinen blommar” och se hela programmet för vårfesten vid St: Lars kyrkoruin den 20 april Länk till annan webbplats.

Författaren  Maja Hagerman

Foto: Claes Gabrielson