Borgmästargården – svart på vitt

Dagmar Dahl och de inneboende eleverna från Estniska gymnasiet i Sigtuna,  Lea och Leonida utanför Borgmästargården någon gång mellan 1945-1947. Fotot förmodligen taget av Gustaf Dahl och tillhör Sigtuna museums samlingar.

Dagmar Dahl och de inneboende eleverna från Estniska gymnasiet i Sigtuna, Lea och Leonida utanför Borgmästargården någon gång mellan 1945-1947. Fotot förmodligen taget av Gustaf Dahl och tillhör Sigtuna museums samlingar.

Varje år andra lördagen i november infaller sedan år 1998 Arkivens dag i Sverige.

I arkiven finns handlingar som vittnar om vår historia, statliga beslut likväl som människors minnen och tankar. Historien finns lagrad på pergament, papper och datafiler. Arkiv runt om i landet inbjuder till öppet hus. Titta in bakom kulisserna, låt dig imponeras och fascineras av spännande dokument, ta del av lärorika utställning och intressanta föredrag. För att visa på arkivens rika innehåll och mångfald och peka på de möjligheter arkiven erbjuder är det ett tema varje år.
2020 års tema är svart på vitt och vi bjuder in er till Borgmästargården för att visa delar av dess svartvita fotosamling samt huset själv i dess färgfulla glans.
Borgmästargården stod färdig 1929 och ritades av arkitekten Uno Åhrén. I huset bodde Sigtuna stads sista borgmästare Gustaf Dahl med sin hustru Dagmar. Huset skänktes till staden på Gustafs 100-årsdag 1990 och är numera en del av Sigtuna museum. Under det senaste året har en inventering av huset börjats och historierna väckts till liv.
Välkomna på öppet hus i Borgmästargården på Borgmästarvägen 2 i Sigtuna
den 14 november klockan 13-15.
Vi kommer bara låta ett begränsat antal besökare vara inne i huset samtidigt med anledning av Covid-19.