Introduktion

På Skutans förskola har vi föräldraaktiv introduktion när ditt barn börjar hos oss. Här kan du läsa om vad detta innebär.

Ett barn och två vuxna målar blommor med asfaltskritor. Fotograf: Mostphotos

Fotograf: Mostphotos

Föräldraaktiv introduktion

Föräldraaktiv introduktion innebär att du som vårdnadshavare deltar i förskolans aktiviteter och rutiner tillsammans med ditt barn under de första dagarna. Detta skapar trygghet för både dig och barnet genom att ni får tid att lära känna pedagogerna, barnets nya kamrater, förskolans mål och rutinerna på förskolan.

Vi vill skapa en god kommunikation med dig som vårdnadshavare för att kunna se till att ditt barn får en värdefull och givande förskole tid. Genom det hoppas vi inspirera dig att vara aktiv i ditt barns förskolegång och i verksamheten där ditt barn vistas.

Varje introduktion är individuell. Det leder till att antalet dagar för introduktion är olika från barn till barn.

Introduktionsperioden kan vara upp till tio dagar. Avgiften börjar betalas från och med första introduktionsdagen.

Introduktions tider

Innan ni kommer till förskolan blir ni uppringda av en pedagog som kommer vara på ert barns blivande avdelning för att bekräfta vilken dag och tid ni ska börja.

Anmäl innan om ert barn har en matallergi via e-tjänsten så förskolan kan se till att det finns mat till ert barn.

De första dagarna ser tidsschemat ut så här:

 • Dag 1: kl 09:00 till 10:00. Första dagen går till att informera och göra sig bekanta med pedagogen som kommer hålla introduktionen. Det kommer finnas papper som behövs gå igenom och skrivas på.
 • Dag 2: kl 09:00 till 11:00. Andra dagen spenderas i barngruppen under dagens aktiviteter. Efter det är både du och ditt barn välkomna att äta lunch med oss. Dagen avslutas efter lunch.
 • Dag 3: kl 09:00 till 12:00. Precis som andra dagen spenderas dag tre i barngrupp. Efter lunchen är du med och vilar med barnet. När tiden är slut säger vi hejdå för dagen.
 • Dag 4: kl 09:00 till 13:00. Fjärde dagen testar du som vårdnadshavare att lämna ditt barn. Du går efter att ha sagt hejdå och kommer tillbaka till en överenskommen tid. Under tiden som barnet är hos oss ser du till att du håller din telefon nära då vi ringer om vi har frågor.

Efter dessa dagar kommer du och pedagogen komma överens vilka tider som passar bäst och hur många dagar introduktionen ska vara. Vi utgår alltid från att barnet och du ska känna er trygga med pedagogerna och verksamheten när vi pratar om introduktionens längd.

Dina uppgifter som vårdnadshavare under introduktionen

Under introduktionen kommer du som vårdnadshavare hjälpa ditt barn vid rutiner som på-och-av klädning, mat, blöjbyten och vilan. Detta visar oss på förskolan hur just ditt barn fungerar. Endast en vårdnadshavare deltar i introduktionen för att hålla nere antalet personer på förskolan.

Som vårdnadshavare ska du se till att det finns blöjor till ditt barn på förskolan.

De yngre barnen sover ute i sina vagnar. Det är då viktigt att ni som vårdnadshavare ser till att dessa saker finns:

 • En egen vagn att sova i.
 • Fleecekläder
 • Mössa
 • Vantar
 • Tjocka strumpor
 • Åkpåse
 • Filt
 • Regnskydd
 • Napp, gosedjur eller snuttefilt vid behov

Förskolans rutiner under introduktionen

Under de första dagarna på förskolan introduceras du och ditt barn till förskolans rutiner och verksamheten. Detta är för att skapa en känsla av trygghet och förståelse för dig och ditt barn. Den pedagogen som hjälper till vid introduktionen kommer finnas nära barnet och kommer söka kontakt med barnet på barnets villkor. Vi tar mycket stor hänsyn till att alla barn är olika och anpassar introduktionen efter varje enskilt barn.

Hjälpte informationen på denna sida dig?

Meddela fel på sidan

Här kan du meddela om du saknar något eller om du hittat ett fel på denna sida.


Jag vill ha svar till min e-postadress. Obligatoriskt om du vill få ett svar.
Det du skickar till kommunen blir allmän handling.