En dag på förskolan

Vi väger samman våra dagar på ett balanserat sätt där vi växlar mellan planerade aktiviteter, fasta rutiner och vila.

Vårt arbetssätt

På Odensala förskola inspireras vi av Reggio Emilias filosofi. Detta innebär att vi har en stark tro på barnets egen förmåga. Samtalet har en central plats i arbetet med barnen, vi arbetar projekterande och lägger stor vikt vid processen med barnen. Fakta och fantasi bildar en helhet utifrån barnens frågor. Förskolan är en demokratisk mötesplats ,där var och ens olikhet berikar den andre. Andra aspekter som tar plats i vårt arbetssätt är den pedagogiska miljön, och materialet som ska vara dels tillgängligt, utforskande, inkluderande, men också estetiskt.

Pedagogen ställer frågor och är nyfiken på barns tankar. Vi arbetar med reflektion med barnen och kollegor. Pedagogen och barnen dokumenterar projektets processer. Detta är en del av vår kvalitetssäkring utifrån vårt läroplansuppdrag. Vi har även tillgång till en pedagogista som handleder oss i våra pedagogiska processer.

Lämning

Förskolan öppnar 06.30 inne på den yngre sidan där alla är tillsammans till cirka 07.15 för att sedan gå till respektive avdelning. De som lämnas senare går direkt till sin avdelning.

Måltider

Frukost, lunch och mellanmål äts vid olika tidpunkter beroende på vilken avdelning barnet går på.

Frukost:

Den yngre sidan, Myran och Humlan, äter frukost klockan 07.30 inne i Myrans matsal. Äldre sidan äter frukost i två matlag i matsalen, där Trollsländan äter klockan 07.30 och Sländan äter klockan 08.00.

Lunch:

Myran äter klockan 10.30 i Myrans matsal.
Humlan, Trollsländan och Sländan äter lunch i matsalen i olika matlag med start 10.30 fram till 12.30.

Mellanmål:

Intas för den yngre sidan kl.13.30 och för den äldre sidan mellan kl.14-15. Frukt erbjuds också under dagens lopp.

Vila

Beroende av barnens ålder och behov ser vår vila olika ut. Det kan vara att sova, lyssna på saga eller bara ha en lugn stund tillsammans.
Myran och Humlans barn sover i sovsäckar ute i ett sovloft.

Hämtning

Vid 16.30-tiden slår avdelningarna samman igen, oftast på den yngre sidan.
När barnen hämtas får vårdnadshavare information, antingen muntligt eller via våra anslagstavlor som varje avdelning har i sina entréer, om vad som har hänt under dagen. Vi strävar efter att varje dag få ett bra avslut så att barnen längtar till nästa dag på förskolan.

Barnhänder som målar. Fotograf: Mostphotos

Fotograf: Mostphotos

Hjälpte informationen på denna sida dig?

Meddela fel på sidan

Här kan du meddela om du saknar något eller om du hittat ett fel på denna sida.


Jag vill ha svar till min e-postadress. Obligatoriskt om du vill få ett svar.
Det du skickar till kommunen blir allmän handling.