En dag på förskolan

Här får du en bild av hur ditt barns dag kan se ut på förskolan och hur vi balanserar planerade aktiviteter, undervisningssituationer, lek och vila.

Morgon på Förskolan

Förskolan öppnar klockan 06.30 och då tas barnen emot på Torget. Ni välkomnas av en pedagog och kan då informera om det finns något som kan påverka barnets dag på förskolan till pedagogen.

Vi börjar dagen med att erbjuda barnen lugna aktiviteter så som att rita, lägga pussel eller kanske läsa en saga. Genom att starta dagen på ett lugnt sätt blir barnen tryggare och får en större arbetsro under resten av dagen.

Barnen blir erbjudna frukost klockan 07.30 på de olika blocken. Säg till om ditt barn inte ätit frukost så vi kan se till att de gör det. Har ett barn ätit frukost hemma, erbjuds det frukost men kan välja att inte äta.

Aktivitets tid med avdelning

Under förmiddagen håller pedagogerna i utbildningssituationer och lekar, både spontana och planerade såväl inne som ute. I förskolan har leken en stor plats då den skapar många olika lärsituationer på olika sätt.

Barnen delas i mindre grupper för att skapa lugn och trygghet hos både barn och pedagoger. Mindre grupper ger också barnen utrymme för att lära och utvecklas tillsammans.

Måltider

Frukost serveras klockan 07.30 på respektive block. Frukosten består av gröt eller fil och smörgåsar.

Lunch serveras klockan 10.30 för block 1 och 2 på respektive block. Block 3 äter klockan 11.00 på sitt block. Lunchen på förskolan varierar från dag till dag med olika sorters maträtter där det alltid finns ett vegetariskt alternativ samt grönsaker. Du kan se dagens mat i vår matsedel under fliken ”Vår mat”.

Mellanmål serveras från cirka klockan 14.00 beroende på vila. Detta serveras på avdelningarna eller ute om vädret tillåter. Mellanmålet brukar bestå av fil och/eller mackor.

Under dagen erbjuds barnen frukt på förmiddagen och på eftermiddagen. De frukterna vi erbjuder då är oftast äpple, klementin, plommon eller päron.

Avslappning och vila

Att vila under dagen är mycket viktigt för att barnen ska kunna få en bra dygnsrytm.

Beroende på vilken ålder barnen är erbjuds dem olika sätt att slappna av på. Många av de yngre barnen sover efter lunch. De äldre barnen erbjuds lugna aktiviteter som att läsa saga eller gör avslappningsövningar för att koppla av.

Eftermiddag på förskolan

Efter mellanmål går vissa avdelningar ut och andra stannar inne beroende på väder och årstid. De yngre barnen brukar stanna inne under det kallare årstiderna då det under denna tid är svårt för dem att hålla sig varma när det börjar bli kallt. Barnen har då fri lek som passar den miljön vi är i för tillfället.

Innan vi samlas på torget hjälps barn och pedagoger åt att ställa iordning respektive avdelning eller gård om någon varit ute. Vi samlas där klockan 16.30 där vi avrundar dagen med lite frukt och lugna aktiviteter.

Hämtning

När du hämtar ditt barn berättar vi hur dagen har gått och ger ett avslut till förskoledagen som inspirerar barnen att komma nästa dag. Är det något specifikt du vill fråga oss om dagen så tveka inte att ställa frågan.

Förskolan stänger klockan 18.00. Om du blir försenad vill vi att du hör av dig till oss så fort som möjligt.

Barnhänder som målar. Fotograf: Mostphotos

Fotograf: Mostphotos

Hjälpte informationen på denna sida dig?

Meddela fel på sidan

Här kan du meddela om du saknar något eller om du hittat ett fel på denna sida.


Jag vill ha svar till min e-postadress. Obligatoriskt om du vill få ett svar.
Det du skickar till kommunen blir allmän handling.