Allergi- och specialkost

I Sigtuna kommuns skolor erbjuds eleverna allergi- och specialkost. För att ditt barn ska få rätt mat krävs att du som vårdnadshavare anmäler allergi- eller specialkosten via kommunens e-tjänst före terminsstart.

Anmälan om allergikost

De elever som har en matallergi måste anmäla detta innan terminen börjar via kommunens e-tjänst.

  • För att vi säkert ska veta att vi lagar rätt mat vill vi ha in ett läkarintyg eller ett utdrag ut journal där allergin står tydligt.
  • Läkarintyg eller sitt utdrag ur journal bifgas i själva ansökan. Läkarintyg brukar kosta att få utskrivet medan utdrag ur journalen brukar vara gratis.
  • Om eleven är laktosintolerant behöver inget läkarintyg bifogas med ansökan.
  • Varje hösttermin måste en ny ansökan skickas in med bifogat läkarintyg men du behöver inte förnya läkarintyget om allergin inte förändrats sedan förra gången.

Särskild- eller personlig kost

  • Behövs särskild eller personlig kost på grund av andra medicinska skäl än allergi, till exempel speciella matpreferenser på grund av en diagnos, görs också en anmälan via den digitala tjänsten tillsammans med ett läkarintyg eller utdrag från journal.
  • Du måste skicka in en ny ansökan till varje hösttermin med bifogat läkarintyg men du behöver inte förnya läkarintyget om inte något förändrats sedan förra gången.

Andra önskemål om kost

För de elever som har önskemål om kost på grund av religiösa eller etiska skäl erbjuder vi alternativ som till exempel vegetariskt (innehåller mjölk, ost och ägg) och fisk.

Hjälpte informationen på denna sida dig?

Meddela fel på sidan

Här kan du meddela om du saknar något eller om du hittat ett fel på denna sida.


Jag vill ha svar till min e-postadress. Obligatoriskt om du vill få ett svar.
Det du skickar till kommunen blir allmän handling.