Publicerad:

”Vi vill skylta med vår anrika historia”

Att Sigtuna stad är Sveriges första stad och har en lång och intressant historia kanske en hel del vet. Och att staden har ruiner från några av landets äldsta kyrkor välbevarade. Men det finns många fler platser i Sigtuna kommun med spännande anor. Nu finns nya informativa skyltar uppsatta på 20-tal av dessa platser runt om i Valsta, Märsta och Sigtuna.

Marken där kommunhuset idag står är ett av många ställen i kommunen där det finns historia begraven. Både bildligt och bokstavligt. 1916 när byggnaden skulle uppföras, då i syfte att bli en kexfabrik, undersöktes marken och den visade sig vara ett gammalt gravfält som troligen använts mellan cirka år 400 och upp till 1000-talet.

- Vi har en så fantastisk kulturhistoria i vår kommun och den vill vi lyfta fram, eller om vi ska vara lite fyndiga: Vi vill skylta med den. Alla i Sigtuna kommun har historien runt hörnet, både inne i samhället och ute i naturen, vilket vi vill påminna om med de här skyltarna, säger Karolina Holst (M), vice ordförande i kultur- och fritidsnämnden, som själv ser fram emot att få lära sig mer om platsen där kommunhusets parkering nu ligger.

När parkeringen utanför kommunhuset i Märsta skulle anläggas 1990 hittades rester av en rik vikingagård som funnits i anslutning till gravfältet. Mer om detta kommer Sigtuna kommuns arkeolog Anders Söderberg att berätta i samband med att en informationsskylt invigs där fredag 26 november klockan 10.

- På de kulturhistoriska och arkeologiska skyltarna finns information på både svenska och engelska om respektive plats. Det finns också skisser av illustratören Mats Vänehem som visar hur det kan ha sett ut. Med hjälp av våra skyltar kan du ta dig till flera hörn av Sigtuna kommun och få en känsla för hur länge trakten varit befolkad. Det blir mer verkligt och ännu mer fascinerande när du fysiskt kan befinna dig på exakt samma plats som någon annan gjorde för tusentals år sedan, kunna få en bild av hur det såg ut då och fantisera om vad som utspelat sig på platsen, säger Maria Ek, projektledare för skyltarna samt en av intendenterna på Sigtuna Museum & Art.

Platser där skyltar kommer att sättas upp:

Järnåldersgården Sätuna gård (Vid Sigtuna kommunhus)
Gravfältet vid Märsta kyrka
Valstagravfältet (I skogen ovanför Steninge allé)
Valsta gård (I skogen ovanför Steninge allé)
Valsta sim- och sporthall
Lyktstolpar i Sigtuna kommun (Utanför Valsta sim- och sporthall)
Valsta vattentorn
Rävstagravfältet (Vid stättan i hagen längs Rävstaleden)
Gravfältet i Södertil (Vid Tils förskola)
Storgården i Norrtil
Borgmästarängen i Sigtun
Gravfältet på Malmen
Sigtuna rådhus
S:t Lars kyrkoruin (Vid Prästgatan)
Lundströmska gården (Stora gatan 39)
Gravfältet i Klockbacken
Kung Olofs mynthus (Vid Plåt-Pelles mitt emot museet)
Kyrkoruinen i museets trädgård (Stora gatan 55)
S:t Pers kyrkoruin (S:t Persgatan)
Gravfältet Kalvhagen (Längs gångstigen mellan S:t Pers ruin och Sigtunastiftelsen.)