Publicerad:

Anders Åslund är en av kommunens Årets pedagoger

I våras utsågs åtta personer till Årets pedagog 2022 i Sigtuna kommun. En av dem var vår Anders Åslund. Nu bjuder han och de andra pristagarna på en glimt av sin pedagogik i vardagen.

Anders Åslund på Introduktionsprogrammet blev i år en av de åtta mottagarna av utmärkelsen Årets pedagog och som i slutet av maj blev överraskad med diplom och blommor under en lektion.

I år var konkurrensen tuff och över 600 nomineringar kom in för gymnasiet, grundskolan och förskolan i Sigtuna kommun. I motiveringen till priset står det om Anders:

Genom sitt pedagogiska, omtänksamma och trevliga sätt skapar Anders trygghet, trivsel och studiero för eleverna.

Anders är en mycket uppskattad och duktig lärare som sprider positiv energi och gör andra glada. Han motiverar till studier, är hjälpsam och rolig. Eleverna känner sig starka, nöjda och välkomna i skolan.

Utöver sitt fina engagemang för eleverna har Anders även ett fantastiskt förhållningssätt gentemot sina kollegor. Han inspirerar laget på ett tydligt och professionellt förhållningssätt. Anders sociala kompetens, hans omtanke och hans roliga pedagogiska metoder får alla att känna sig trygga och välkomna. Han är alltid hjälpsam och bidrar till kollegialt lärande.

En man står med ett inramat diplom i ena handen och en blombukett i den andra. 

På Sigtuna kommuns webbplats finns en kort textintervju och ett bildspel om varje pristagares pedagogik i vardagen. Om att motivera elever som har det svårt i skolan säger Anders bland annat så här.

Om jag kan vara en anledning till att eleven försöker att komma till skolan och försöka är det en stor seger. Då gäller det att vårda relationen och inte få eleven att känna sig sviken. Andra saker att tänka på är att påvisa framgångar hur små de än kan vara.