Ung tjej äter lunch.

Matsedel

En god måltid i en trivsam miljö är viktig för att orka hela skoldagen. Vi näringsberäknar alla våra maträtter och vi har också en stor salladsbuffé med grönsaker efter säsong.

Veckans matsedel

Ansökan om allergikost

De elever som har en matallergi måste anmäla detta. Du gör anmälan i e-tjänsten nedan.

 • För att vi säkert ska veta att vi lagar rätt mat vill vi ha in ett läkarintyg eller ett utdrag ut journal där allergin står tydligt.
 • Läkarintyg eller sitt utdrag ur journal bifgas i själva ansökan. Läkarintyg brukar kosta att få utskrivet medan utdrag ur journalen brukar vara gratis.
 • Om eleven är laktosintolerant behöver inget läkarintyg bifogas med ansökan.
 • Varje hösttermin måste en ny ansökan skickas in med bifogat läkarintyg men du behöver inte förnya läkarintyget om allergin inte förändrats sedan förra gången.

Särskild- eller personlig kost

 • Behövs särskild eller personlig kost på grund av andra medicinska skäl än allergi, till exempel speciella matpreferenser på grund av en diagnos, görs också en anmälan via den digitala tjänsten tillsammans med ett läkarintyg eller utdrag från journal.
 • Du måste skicka in en ny ansökan till varje hösttermin med bifogat läkarintyg men du behöver inte förnya läkarintyget om inte något förändrats sedan förra gången.

Andra önskemål om kost

För de elever som har önskemål om kost på grund av religiösa eller etiska skäl erbjuder vi alternativ som till exempel vegetariskt (innehåller mjölk, ost och ägg) och fisk.

Information om ansökan av allergi- och annan kost på andra språk

 • Information på engelska
 • Information på arabiska

Matleverantören är MatEnheten

MatEnheten står för måltidsservicen till de flesta förskolor och skolor i kommunen och serverar cirka 10 000 portioner per dag. Vi satsar på näringsberäknade, klimatsmarta och hållbara måltider med hög kvalitet.

Inköp av livsmedel

Vi ställer höga krav på de livsmedel vi köper in och jobbar hela tiden med att höja andelen närodlad, giftfri och ekologisk mat. (Andra krav vi ställer är exempelvis djurhållning som följer svensk lagstiftning och minskad antibiotikaanvändning.)

Vårt arbete med matsvinnet

Allt matsvinn påverkar miljön negativt och därför är minskningen av matsvinnet en viktig del i vårt hållbarhetsarbete. Målsättningen är att minska matsvinnet med 10% varje år fram till 2020.

Program för måltidsverksamhet i Sigtuna kommun

Syftar bland annat till att inspirera, skapa bra hållbara matvanor, stärka matens betydelse i Sigtuna kommuns verksamheter och bidra till en hållbar kommun.

Matsedeln på din telefon

Så här gör du för att lägga till matsedeln på din telefon.

 1. Surfa in på adressen: mpi.mashie.com/applänk till annan webbplats
 2. Sök fram den meny du är intresserad av
 3. Spara den som favorit i appen
 4. Spara appen som Bokmärke eller Genväg på hemskärmen