Publicerad:
Arlandagymnasiet i yrkes-SM i flygteknik
Vilken är Sveriges bästa flygtekniker? Det avslöjas i slutet av veckan. Den 15-16 oktober går nämligen yrkes-SM i flygteknik av stapeln i Linköping. En av deltagarna kommer från Arlandagymnasiets Flygteknikutbildning.
Vartannat år arrangeras yrkes-SM där ungdomar inom ett 30-tal yrken tävlar om att bli svenska mästare i sitt yrke. En av deltagarna när det gäller flygteknik, Albin Hessel, representerar Arlandagymnasiet. Vi tog pulsen på Albin några dagar innan det var dags för honom att tävla.
En klassisk sportfråga, hur känns det?
– Det känns blandat. Både spännande, pirrigt och förväntansfullt på samma gång.
Hur har du förberett dig?
– Bra fråga. Jag har mest jobbat på som vanligt, men jag har fått en del tips från kollegor och också från mina gamla lärare på utbildningen. Jag vet att tävlingen består av fyra praktiska moment; reparationsarbete med plåt, elfelssökning, daglig tillsyn och komponentbyte, men inte exakt vad det är vi kommer få göra såklart eftersom det är en tävling.
Du tog studenten för två år sedan. Vad gör du idag?
– Jag jobbar som flygmekaniker hos SAS sedan ett år tillbaka och jag trivs jättebra.
Varför valde du flygteknikutbildningen på gymnasiet?
– Det är en tillfällighet. Jag ramlade över information om utbildningen och tyckte att det lät lockande att det var mycket praktik, varvat med teori. Hela sista året var vi ute på praktik. Jag gillar också den tekniska delen med utbildningen.
Om Flygteknikutbildningen
Det går idag cirka 135 elever på Arlandagymnasiets Flygteknikutbildning och det finns dessutom 25 elever på uppdragsutbildning från Försvarsmakten. Gymnasieutbildningen är treårig och erbjuds som både skolförlagd och som lärlingsutbildning.
Gymnasieskolan är Arlandagymnasiet där de flesta gymnasiegemensamma ämnena bedrivs. Programmets flygteknikdel sker på Arlanda flygplats i SAS-hangaren.