Publicerad:

Ny rapport: Stor brist på flygmekaniker

Inom de kommande tre åren behöver 85 procent av företag inom flygbranschen anställa flygmekaniker. Drygt hälften har redan idag svårt att anställa kompetent personal. Det berättar organisationen TYA, Transportfackens Yrkes- och Arbetsmiljönämnd, som just släppt en trendindikator om kompetensbehov.

Arlandagymnasiet sitter på en guldgruva när det gäller framtida jobbmöjligheter för våra elever – att utbilda sig till flygmekaniker. För oss är det ingen överraskning, och nu har Transportfackens Yrkes- och Arbetsmiljönämnd ännu en gång bekräftat bilden: Det saknas flygmekaniker och behovet ökar i framtiden! Det är en oumbärlig yrkesgrupp om gods- och persontrafik ska fungera, till exempel i samhällsnyttiga transporter.

Under pandemin sjönk efterfrågan på personal, men nu när företagen åter går in i en rekryteringsfas upplever många stora problem med att hitta flygteknisk personal.

  • 88% av företagen behöver anställa flygmekaniker under de kommande tre åren.
  • 55% av företagen har redan idag svårigheter att anställa kompetent personal.
  • 0% av företagen planerar att säga upp flygmekaniker under de kommande tre åren.
  • 59% av företagen har rekryterat flygmekaniker det senaste året.

Rapporten är en rundfrågning bland företag inom flyg- och helikopterbranschen Länk till annan webbplats., där det totalt arbetar 1030 flygtekniker och 498 flygmekaniker. 29 av 40 tillfrågade företag har svarat.

Läs också en artikel i tidningen Mitt i Sigtuna från den 1 november. Länk till annan webbplats.

Öppet hus

Den 6 december arrangerar vi ett öppet hus för alla elever i årskurs nio inför gymnasieantagningen.