Veckans föremål

Varje vecka lyfter vi fram och berättar om ett föremål ur våra samlingar.

Det är för lite sten här, trots att Sigtuna är nedlusat med sten. Runstensfragment påträffas ibland litet överallt, för att inte tala om kyrkoruinerna som nog delvis ligger utspridda som hörnplintar och stengrunder under stadens 17- och 1800-talshus.

Man kan också fundera om inte långhuset till S:t Lars till stora delar ligger under Stora torget, i den stenläggning som borgmästare Kihlman lade där på 1700-talet?

Men det är en spekulation. Den här gravhällen med ett stiligt likarmat kors är ingen spekulation. Den är hittad under Lilla torget när det grävdes för vattenledning 1925. Du ser den utmärkt upptill på den lilla kartan. Hushörnet till vänster är härbret vid museet, och nedtill på kartan ser du en gravhäll till.

De här gravhällarna av röd sandsten anses äldre än kyrkoruinen i museets trädgård. De skulle kunna tillhört en äldre träkyrka på samma plats, från 1000-talets senare hälft. Ännu en liknande grav hittades 2008 strax intill fornhemmets veranda. Den kan du läsa mera om här, på sidan 7 och framåt. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Hjälpte informationen på denna sida dig?

Meddela fel på sidan

Här kan du meddela om du saknar något eller om du hittat ett fel på denna sida.


Jag vill ha svar till min e-postadress. Obligatoriskt om du vill få ett svar.
Det du skickar till kommunen blir allmän handling.