Ungdomar utan sysselsättning

Du som har slutat grundskolan men inte fyllt 20 år och inte går på gymnasiet, jobbar eller gör något annat på dagarna kan få stöd av oss. Vi kan motivera och hjälpa dig till studier eller arbete och tillsammans med dig planera för din framtid.

  • Funderar du på att avbryta dina studier på gymnasiet?
  • Har du kanske redan hoppat av skolan?
  • Eller har du gått ut gymnasiet med bara ett studiebevis eller gymnasieintyg?

Du som slutat grundskolan men inte fyllt 20 år kan få hjälp tillbaka till antingen studier eller till jobb och praktik. Stödet kallas kommunernas aktivitetsansvar (KAA) och är något du har rätt till enligt skollagen.

Vem kan få stöd av oss?

Vi kan stötta dig som inte påbörjat studier på gymnasiet efter avslutad grundskola, dig som har hoppat av dina gymnasiestudier eller annan utbildning eller dig som inte har klarat att ta en gymnasieexamen på tre år - det vill säga inte har godkända betyg i alla kurser.

För att få hjälp av oss måste du också vara skriven på en adress i Sigtuna kommun. Det är vi som din hemkommun som ansvarar för att du får rätt stöd, även om du har gått på en gymnasieskola i en annan kommun.

Vad kan du eller din förälder göra?

Hur ser dina framtidsplaner ut? Du kanske vet exakt vad du vill göra men vet inte hur du kan nå dit. Eller så har du ingen aning om vilken utbildning du vill läsa eller vilket jobb som du är intresserad av.

Oavsett vilket är du välkommen att kontakta oss på KAA hos Sigtuna kompetenscenter. Hos oss finns möjlighet att få råd och stöd att komma vidare i dina framtidsplaner.

Du som förälder kan berätta för din ungdom att vi finns och också ta kontakt direkt med oss för att få veta vad vi kan erbjuda.

Glad tonårstjej stående framför tegelvägg.

Foto: Marie Linnér/Johnér

Vad kan vi göra för dig?

Vi på KAA-enheten gör detta för att motivera dig att i första hand fortsätta eller påbörja studier. Vi samarbetar med andra både i och utanför kommunen. Det kan till exempel vara grundskolor, gymnasieskolor, fältassistenter, socialtjänsten, enskilda företag eller praktikanordnare.

Delta i våra introkurser

Vi erbjuder två kurser som hjälper dig att i lugn och ro ta nästa steg mot vad just du vill göra. Grupperna är små och du får gott om tid att närma dig olika situationer. Du får också information och kunskap om hur det fungerar med studier, praktik och jobb.

Kurs 1: Förberedande introduktion för att komma vidare till studier eller annan sysselsättning

Introduktionskurs för dig som inte går på gymnasiet just nu och är från 16 till och med 18 år. Du får information, kunskap och stöd och får öva på situationer som du kommer att möta, i lugn och ro. Målet är att du efter kursen vågar och vill börja fundera på vilken väg du kan välja för att komma vidare - plugga, praktisera eller jobba.

Kursens längd

5 veckor

Tid och plats

Tisdagar och torsdagar klockan 12.00-14.00
Sigtuna kompetenscenter, Raisiogatan 1 i Märsta

Övriga dagar jobbar du med hemuppgifter.

Kurs 2: Förberedande arbetslivsorientering inför praktik eller arbete

En förberedande kurs för dig som är osäker på vad som gäller på en arbetsplats. Här hjälper vi dig att våga ta nästa steg till en praktikplats eller till ditt första jobb. Du får information och kunskap och hur det fungerar i arbetslivet. Du får också öva på situationer som du kommer att möta, i lugn och ro. Målet är att du ska känna dig trygg på en arbetsplats.

Kursens längd

5 veckor varav 2 veckors praktik

Tid och plats

Vecka 1-3: tisdagar och torsdagar klockan 12.00-14.00
Sigtuna kompetenscenter, Raisiogatan 1 i Märsta

Övriga dagar jobbar du med hemuppgifter.

Vecka 4-5: måndag-torsdag klockan 09.00-15.00
På praktikplatsen.

Här kan du eller någon vuxen anmäla ditt intresse Öppnas i nytt fönster.

Vi tar kontakt

Vi har i uppgift att ha kontakt med alla ungdomar som inte är inskrivna på något gymnasium för att höra om vi kan hjälpa till med något. Vi hör av oss antingen med brev eller på telefon.

Välkommen till oss på KAA

E-post: kontaktcenter@sigtuna.se

Telefon: 08-591 260 00

Be att få bli kopplad till KAA på Sigtuna kompetenscenter.

Du kan också ge oss dina kontaktuppgifter, så hör vi av oss.

Välkommen hit

Du är välkommen till oss för att få råd och stöd. Du behöver inte boka tid.

Plats: Sigtuna kompetenscenter, Raisiogatan 1, Märsta Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Fem glada ungdomar sittande framför gul vägg

Foto: Dean Drobot/Mostphotos

Vad är kommunalt aktivitetsansvar?

Enligt skollagen ska vi som hemkommun känna till vad du som har avslutat grundskolan och inte har fyllt 20 år gör, om du inte går i gymnasiet eller nyligen har avslutat gymnasiet utan fullständiga betyg. Det här stödet kallas kommunernas aktivitetsansvar, KAA. Vi kan ge dig stöd, i första hand genom att motivera dig att påbörja eller att återuppta studier på gymnasiet, komvux, folkhögskola eller på någon annan utbildning. Vi har ett ansvar enligt lagen att försöka få kontakt med dig för att ta reda på om du har någon sysselsättning eller kanske behöver hjälp till studier, arbete eller något annat. Vi erbjuder dig stöd och hjälp med aktiviteter utifrån dina behov och intressen.

Det kommunala aktivitetsansvaret är ett uppdrag som regleras i skollagen 29 kap, 9§.

Läs mer om kommunernas aktivitetsansvar på Skolverkets hemsida. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Hjälpte informationen på denna sida dig?

Meddela fel på sidan

Här kan du meddela om du saknar något eller om du hittat ett fel på denna sida.


Jag vill ha svar till min e-postadress. Obligatoriskt om du vill få ett svar.
Det du skickar till kommunen blir allmän handling.