Det går att lära sig så mycket på så kort tid

Sköna, lata, lediga dagar, tänker en del.
Ett bra tillfälle att lära sig mer, har 180 elever tänkt och anmält sig till Sigtuna kommuns lovskola.

fotograf: Sigtuna kommun. Elever som sitter vid bänkar i ett klassrum, ryggarna vända mot kameran.

Det är obligatoriskt för alla kommuner att erbjuda lovskola för de i åttan och nian, men i Sigtuna kommun får även sexorna och sjuorna chans att höja sin kunskap under loven. Det är rekordmånga har anmält sig till lovskolan under vecka 44, faktiskt dubbelt så många som tidigare.

De flesta har gjort det för att deras lärare rekommenderat dem att gå på lovskola. Sedan finns det en del, som till exempel 14-åriga Daniel, som anmält sig för att han tycker att det är roligt att få lära sig mer engelska.

- Lovskolan är ett bra tillfälle att lära sig mer. Jag har blivit säkrare på grammatiken, med singular och plural. Det är mycket bättre arbetsro här än annars, mycket lugnare och det går lättare att koncentrera sig på det du ska göra, säger han och får medhåll av 13-åriga Murail, 12-åriga Stefan och Matteus, 11 år.

Vad beror det på, tror ni?

- Det är mindre grupper än vanligt och de som är stökiga är inte här, säger Matteus, som tycker att han fått stor hjälp med det engelska uttalet. Numera kan han exempelvis säga namnet på flera djur som han tidigare inte kunde.

De nior vi pratar med instämmer i att de lärt sig mycket under dagarna på lovskolan, mer än vad de annars gör på en hel månad.

-Vi som är här, är här för att kämpa och för att vi vill vara här. Vi har en jättebra mattelärare, Martin (Uriona Villafana), som ger oss all hjälp vi behöver. Han ger inte upp med oss utan får oss att känna oss mycket mer motiverade under de här dagarna än vad vi gör annars, säger Anisha och Oliwia och Anna stämmer in i hyllningskören.

- Det är fascinerande att det går att lära sig så mycket på så kort tid. Men så är det. Anstränger man sig och har bra lärare går det, säger Oliwia.

- Det vi ser är att fler nior är här nu än tidigare år. Det är glädjande att se att så många förstått att det lönar sig att börja i tid, innan det blir panik för att komma in på gymnasiet. En annan utveckling vi ser är att det inte längre bara är de som riskerar att få underkänt i något ämne som kommer, utan även de som kommer för att bli ännu bättre i något ämne, säger Mari Allnér som är samordnare för lovskolan i Sigtuna kommun.

Hjälpte informationen på denna sida dig?

Meddela fel på sidan

Här kan du meddela om du saknar något eller om du hittat ett fel på denna sida.


Jag vill ha svar till min e-postadress. Obligatoriskt om du vill få ett svar.
Det du skickar till kommunen blir allmän handling.